Haberler

Ukrayna’daki Holokost Mağdurları ülkeyi terk ertmek zorunda kalıyor

Geçtiğimiz hafta 96 yaşındaki Holokost Kurtulanı Boris Romantschenko Harkiv kentinde gerçekleşen Rusya saldırısında evinde hayatını kaybetmişti. Romantschenko, Nazilerin işlediği suçları hatırlatmak ve soykırım kurbanlarını anmak için faaliyet gösteren Buchenwald-Dora Uluslararası Komitesi’nin başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Ukrayna’nın Sumy kenti yakınlarında doğan Boris Romantschenko, 1942 yılında sürüldüğü Almanya’da sırasıyla Buchenwald, Peenemünde, Dora ve Bergen-Belsen toplama kamplarından sağ kurtulmayı başarmıştı.  

Hayatları tehlikede olan herkes gibi Holokost kurtulanları da ülkeyi terk ederek hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Euronews‘da yer alan habere göre Ukraynalı Holokost Kurtulanları Almanya’ya sığınıyor.

Kiev’den kaçarak Almanya’ya sığınmaya çalışanlardan biri de Tatyana Zhuravliova. Geçtiğimiz gün Almanya’ya ulaşmayı başaran Zhuravliova, başkent Kiev yakınlarına düşen bombaların küçük bir kız iken Nazi güçleri tarafından Odesa’ya düzenlenen hava saldırılarını hatırlattığını ifade etti.

Bombardımandan masanın altına girerek korunmaya çalıştıklarını gözleri yaşlı bir şekilde anlatan Zhuravliova “Her şey çok korkunçtu. Bir anda her şeyi yeniden hatırladım” dedi.

83 yaşındaki Larisa Dzuenko ve aynı yaştaki Galina Ulyanova da 26 saat süren yolculuğun sonunda Frankfurt Havaalanı’na ulaştı.

İşgalin başlangıcından geçen haftaya kadar yaklaşık 3 bin 500 genç ve yaşlı Ukraynalı Yahudi Almanya’ya ulaştırıldı. Almanya 250 bin Ukraynalı mülteciyi kayıt altına aldı, ancak mültecilerin ülkeye girişi için vize muafiyeti getirildiğinden gerçek sayının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.