Avlaremoz Ajanda Kültür Sanat

Mozotros Ailesi 30 Yaşında! Schneidertempel Sergisi

Çizer İrvin Mandel’in 1992 yılından beri sürdürdüğü “Mozotros Ailesi” serisinin 30. yılı için yeni bir albüm hazırlandı ve Mozotros Ailesi özel sergisi Schneidertempel Sanat Merkezi’nde. 17 Şubat’ta açılan sergi 8 Mart’a kadar açık.

Schneidertempel Sanat Merkezi’nin sergi duyurusunu paylaşıyoruz:

“Mozotros”, Sefarad Yahudilerinin dilinde bizimkiler anlamına gelir. İrvin Mandel, Mozotros Ailesi’ni çizerken, başlarda yakın çevresinde gözlemlediği gülünç olaylardan esinlendiğini söylüyor. Ancak çizgi-bantlar beğenilip de ilgi artınca alanı daha geniş tutmaya karar vermiş. Bugün artık Mandel’in çizgi-bandında yer alan tiplemeler sadece Yahudi toplumunu değil, genel anlamda burjuva toplumunu temsil ediyor diyebiliriz. Sanatçı kendisiyle son kitabı hakkında yapılan bir röportajda, esprilerinin gerçek hayattan alınıp alınmadığı sorusunu, “Sanılanın aksine bantların %1’i bile birebir yaşanmış bir olayı anlatmaz, tamamı kendi hayal ürünümdür” diye cevaplıyor.

Mandel aynı röportajda, son iki yıldır dünyayı sarsan pandemi ortamının yeni espriler yaratmasına çok yardımcı olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Keşke pandemi olmasaydı da esprileri başka yerden bulsaydım”. 

Mozotros Ailesi Çizi-Band Sergisi, Schneidertempel Sanat Merkezinde 17 Şubat ile 8 Mart tarihleri arasında, pazartesi günleri haricinde her gün saat 11.00 ile 18.00 arasında gezilebilecek. Serginin açılışı pandemi koşulları çerçevesinde 17 Şubat günü saat 11.00’de gerçekleşecek ve sanatçı gün boyunca okurları için kitaplarını imzalayacak. 

“Mozotros Ailesi VIII” albümü, sanatçının bundan önceki yedi albümü gibi Gözlem Kitabevi tarafından yayınlandı.