Haberler

‘Son Afganistan Yahudisi’ İstanbul’a Ulaştı

Daha önce ülkesinden ayrılmayacağını söyleyen, Afganistan’daki son Yahudi Zabulon Simentov 17 Ekim’de İstanbul Havalimanı’na indi. Simentov’un ülkesinden ayrılacağı Eylül başında basına yansımış ancak başka bir bilgi yayınlanmamıştı.

Kendisini karşılayan Türkiye Aşkenaz Sinagogu hahamı ve İslami Ülke Hahamları Birliği (ARIS) direktörü Mendy Chitrik Forward gazetesine yorumunda şöyle dedi:

“[Simentov’u] oradan çıkarmamız gerekiyordu çünkü yasal statüsü yoktu.” İstanbul’a yolculuğundan önce Simentov kara sınırıyla geçtiği Pakistan’ın İslamabad kentinde bir ay kadar beklemişti.

Chitrik için bu yolculuğun koşullarından biri Simentov’un ayrıldığı eşine get vermesiydi. Simentov, get vermeyerek Yahudi nikahının sona ermesine eşinin isteklerine rağmen engel olmaktaydı. Bu engel yüzünden eşi agunah statüsündeydi ve tekrar Yahudi nikahıyla evlenmesi mümkün değildi. Simentov sonunda yolculuk öncesi eşine get verdi.

Chitrik’e göre Simentov’un yolculuğunda “Türk devleti ona vize vermek ve özgürlük yolunu açmakta büyük bir yardımcı oldu.”

Forward’dan David İan Klein’in haberine göre bu yolculuk İsrailli-Amerikalı iş adamı Moti Kahana sayesinde mümkün olmuştu. Bu şahıs şimdi de Simentov için ABD’ye yerleşme izni almaya çalışıyor. Ancak Times of Israel haberine göre operasyonu fonlayan Rabbi Moshe Margaretten ve onun Tzedek derneğiydi. Bu haber ABD’ye iznin zorluğundan dolayı Simentov’un İsrail’e yerleşeceğini, zaten ailesinin büyük bir kısmının da orada yaşadığını belirtiyor.

62 yaşında ve yalnızca Dari konuşan Simentov şimdilik İstanbul’da.

1 comment on “‘Son Afganistan Yahudisi’ İstanbul’a Ulaştı

  1. […] [Zebulun Simantov] Buhara Yahudisi değil. Afganistan’daki Buharalılar ülkeyi çok uzun zaman önce terk […]

Comments are closed.