Haberler

Oxford Üniversitesi Nadir Yahudi Dilleri Öğretecek

Üniversitenin bünyesinde yeni kurulan Oxford Nadir Yahudi Diller Okulu bu yıl 11 dilde tamamen ücretsiz online ders verecek.

Bu Ekim’de başlayan programda öğretilecek dillerin büyük bir kısmı günümüzde azalmış olsalar da tarih boyunca Türkiye’de konuşulan lisanlar. Türkiye’de Sefarad çoğunluklu Yahudi toplumunun dili olan Ladino’nun dışında Van-Hakkari’de kullanılan Neo-Aramice (Lişan Didan), Romanyot Yahudilerin konuştuğu Judeo-Grek, Karay Yahudileri’nin Türk dili Karayca var.

Bunlara ek olarak Aşkenazların konuştuğu Yidiş ve Güneydoğu Anadolu Yahudileri’nin de konuştuğu Judeo-Arapça dilleri de programın parçası. Sonraki dönemlerde verilecek derslerden biri de Judeo-Türkçe.

Türkiye’de görülmeyenlerden Bağdad Yahudi Arapçası, ölü bir dil olan Judeo-Fransızca, Judeo-İtalyanca, Judeo-Farsça ve Güney Kafkasya’da konuşulan Judeo-Tat da yeni okulun bu sene vereceği ücretsiz dersler arasında.

Oxford School of Rare Jewish Languages - Oxford Centre for Hebrew & Jewish  Studies

İngiltere saatiyle ayarlanan derslerin ilk dönemine kayıt yaptırmak online formu 27 Eylül’e kadar doldurmak gerekiyor. Sonraki dönemler için de şimdiden kayıtlar açık.

Programın amacı Avrupa ve dünya akademisinde bu dilleri yaygınlaştırmak ve bunlar üzerinden Yahudi araştırmalarını derinleştirmek. Yeni okulun şimdilik 3 senelik fonu var ancak programın uzun soluklu olması planlanıyor.