Haberler

Eşcinsel Yahudi Mahpus Fabien Azoulay Fransa’ya Dönüyor

4 yıldır Türkiye’de mahpus Fransa vatandaşı Fabien Azoulay iki ülke arasındaki anlaşma ile sonunda 17 Ağustos’ta ülkesine iade edildi.

Yahudi ve eşcinsel olan Azoulay geçtiğimiz yıl boyunca hapishanede yaşadığı zorlukları ve baskıyı anlatıyor, Fransa’nın kendisi için harekete geçmesini istiyordu. Azoulay ve avukatı hem cinsel hem de etnik-dini kimliği üzerinden kötü muameleye maruz kaldığını defalarca ifade ettiler.

Haziran ayında NATO buluşması sırasında gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransız Cumhurbaşkanı Macron arasındaki görüşmede Azoulay’ın durumu gündeme getirilmişti. Macron, direkt olarak Erdoğan’dan Giresun’da tutulan Azoulay’ın iadesini istemişti.

Yasaklı madde satın almaktan hüküm giyen 43 yaşındaki Azoulay’ın Fransa’ya iadesi için ciddi bir kamuoyu yaratma çabası vardı. Bugünkü transfer haberi de bu başarılı kampanyanın sonucu. Bu kapsamda 4 ay önce Azoulay’a destek komitesi organize edilen ve direkt olarak Macron’dan iade talep eden imza kampanyası 120 binin üzerinde imza toplamıştı.

Kaynar suyla homofobik saldırıya uğradığını, Yahudi olduğu için İslam’a dönmesine dair baskılar yapıldığını, ve bir cinayete şahit olduğunu anlatan Azoulay, Giresun’dan mektubunda şöyle demişti: “Bir mucize için her gün dua ediyor ve ağlıyorum. Burada 16 yıl sekiz ay kalmayı hayal bile edemiyorum.”

Azoulay’ın mahpusluğunu ve kötü muamele meselesini HDP Muş milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit meclis gündemine taşımış ancak sorularına yanıt alamamıştı. Sorularından biri ‘Mahpusun önce Maltepe Cezaevinde daha sonra şu an bulunduğu Giresun Cezaevinde yaşamış olduğu şiddet ve kötü muamele eylemleri eşcinsel ve Yahudi kimliğine sahip olduğu gerekçesiyle mi gerçekleşmiştir?’ idi.

Kamuoyu desteği sayesinde Türkiye’de mahpusluktan kurtulan Azoulay’ın avukatı Carole-Olivia Montenot Twitter’dan müvekkili ile ilgili yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Macron’a teşekkür etti. Fabien ile görüştüğünü ve Fransa’da olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Çalışmaları için Fransa Adalat Bakanlığına ve Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi Ali Onaner’e de teşekkür etti.

Azoulay’ın iade haberini paylaşan Türkiye Yahudi toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh “Biz de çok mutluyuz, teşekkürler Türkiye, selam Fabien” sözlerini Fransızca olarak ekledi.