Afedersin Antisemit Haberler

Erdoğan’ın antisemit sözlerine ABD’den kınama, Türkiye Hahambaşılığı’ndan savunma

Dün İsrail-Filistin ile ilgili konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail’in Filistinlilere saldırılarından bahsederken tüm Yahudilerin ‘cibiliyetinde’ insan katletmekten zevk almak olduğunu iddia etti. ABD Dışişleri Sözcüsü Erdoğan’ın antisemit sözlerini kınadıklarını söyledi. Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ise Twitter’dan yaptığı İngilizce paylaşımda Yahudileri ‘kan emmekle’ suçlayan sözleri sonrasında Erdoğan’ı savundu.

Beştepe’de Konuşma

İsrail-Filistin’de devam eden şiddeti değerlendirdiği konuşmasının sonlarına doğru Erdoğan şu sözleri söyledi:

Bir Yahudi başbakan […] ‘generalliğimde ne zamanki Filistinlileri öldürüyordum, bana en büyük zevki o veriyordu’ demişti. Bunu ziyaretimde Türkiye Cumhuriyeti başbakanı şahsıma söylüyordu. Bunların [Yahudilerin] cibiliyetinde bu var. Bunlar kan emmekle ancak.

Ardından ekledi:

Bunlar zaten terörden gelmiştir. Hepsi terör içerisinde yetişmişler.

Erdoğan, bu sözler ile Yahudilerin doğası gereği katil olduğunu, tarihsel kalıplarda da olduğu gibi ‘kan emici’ olduğunu iddia etmiş oldu. Erdoğan daha önce de antisemit söylemlerde bulunmuştu. 2019’da Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması gündem olunca İsrail’in hareketlerine karşı Türkiye Yahudilerini koz olarak ortaya koymuştu.

Dışardan Kınama, Sadık Yahudilerden Savunma

Erdoğan’ın Yahudilerin ‘cibiliyetinde kan emmek‘ olduğunu söylemesi üzerine ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price Biden Hükümeti adına açıklama yaptı. ABD Hükümeti adına: ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yahudi karşıtı sözleri kınanacak nitelikte ve dünya sahnesinde ya da hiçbir yerde yeri yok.’ dedi.

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı’na ait ‘Türk Yahudi Toplumu’ adlı hesap ise imzasız bir Twitter paylaşımı ile Erdoğanı savunmaya geçti. Paylaşımın İngilizce yapılmış olması hedefin dış kaynaklar olduğunu açıkça gösteriyor.

Açıklama şöyle diyor: Bölgedeki trajediler son derece üzücü olsa da – ve antisemitizmin küresel yükselişi kabul edilemez – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın antisemit olduğu iması haksızdır ve kınanmalıdır. Aksine, bize karşı her zaman yapıcı, destekleyici ve cesaretlendirici olmuştur.

Paylaşım, ay başında Erdoğan’ın azınlık liderleri ile yaptığı iftarın fotoğraflarıyla beraber yapıldı. Bu paylaşımla Yahudi toplumunun resmi kurumu açıkça antisemit olan bir açıklamayı ve daha önce de antisemit sözler sarf eden bir liderin antisemit sözlerini savunmaktadır. Açıklamanın devlet baskısı altında yapılıp yapılmadığı henüz bilinmiyor.

2 comments on “Erdoğan’ın antisemit sözlerine ABD’den kınama, Türkiye Hahambaşılığı’ndan savunma

  1. […] %42,2 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm Yahudilerin ‘cibiliyetinde’ insan katletmekten zevk almak olduğunu iddia etmesi. […]

  2. […] %42,2 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm Yahudilerin ‘cibiliyetinde’ insan katletmekten zevk almak olduğunu iddia etmesi. […]

Comments are closed.