Haberler

HDPli Koçyiğit Eşcinsel Fransız Yahudi Azoulay’ın Durumunu Meclise Taşıdı

2017 yılında yasak madde satın almaktan 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılan Fransız vatandaşı Fabien Azoulay hala Giresun’da hapis yatıyor. Eşcinsel ve Yahudi olan Azoulay mektuplarında cinsel yönelimi ve dini kimliği yüzünden tacize uğradığını ve cinayete tanık olduğunu söyledi.

‘Şiddet ve kötü muamele eylemleri eşcinsel ve Yahudi kimliğine sahip olduğu gerekçesiyle mi gerçekleşmiştir?’

Giresun’da tutulan Azoulay’ın durumunu Meclis gündemine taşıyan HDP Muş milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Bakan’a şu soruları yöneltti:

1-   Fabien Azoulay isimli Fransız vatandaşının cezasının infazı amacıyla götürüldüğü Maltepe Cezaevinde kötü muamele ve şiddete maruz kaldığı Türkiye-Paris Büyükelçisi tarafından doğrulanmıştır. Konuya dair Bakanlığınıza bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

2-   Fabien Azoulay’ın maruz kaldığı kötü muamele, homofobik saldırının ardından yargılanan fail 1 yıl hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Nefret suçu bağlamında değerlendirilmesi gereken bu eylemler hakkında belirtilen suç tipi ne olmuştur?

3-   2019 yılının Kasım ayında Maltepe Cezaevinde bulunduğu esnada eşcinsel olduğu gerekçesiyle homofobik bir saldırıya uğrayan mahpusun vücudunda ikinci derece yanıklar oluştuğu belirtilmiştir. Bu saldırıyı gerçekleştirenler arasında şüpheli olarak cezaevi personelinin ifadesine başvurulmuş mudur?

4-   Fransa ve Türkiye’nin 1980’li yıllardan bu yana taraf oldukları “Hükümlülerin Nakline Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında, Azoulay’nin mahkumiyetinin kalan infaz süresinin Fransa’da devamı amacıyla Mayıs 2019’da avukatları tarafından yapılan nakil başvurusu neden kabul edilmemiştir?

5-   Mahpusun avukatlarının aktarımına göre yargılama sürecinde her biri yaklaşık beş dakika süren duruşmalar gerçekleşmiştir. Bu durum adil yargılanma hakkının ihlali değil midir?

6-   Mahpusun önce Maltepe Cezaevinde daha sonra şu an bulunduğu Giresun Cezaevinde yaşamış olduğu şiddet ve kötü muamele eylemleri eşcinsel ve Yahudi kimliğine sahip olduğu gerekçesiyle mi gerçekleşmiştir?

7-   Türkiye cezaevlerinde bulunan mahpusların kaçı yabancı uyrukludur?

8-   Türkiye cezaevlerinde bulunan mahpusların kaçı cinsel kimliğine dayalı olarak şiddete maruz bırakılmıştır? Kaçı soruşturulmuştur?

9-    Türkiye cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü mahpusların içerisinde bulunan LGBTİ+ bireylerin hakları konusunda Bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır? 

1 comment on “HDPli Koçyiğit Eşcinsel Fransız Yahudi Azoulay’ın Durumunu Meclise Taşıdı

  1. […] HDP Muş milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Azoulay’ın durumunu ve bu dava üzerinden hapishanelerde kötü muamele konusunu Nisan ayında meclis gündemine taşımıştı. […]

Comments are closed.