Avlaremoz Ajanda Holokost

Film Gösterimi: Son Saat

Müze gösterimlerine The Final Hour (Son Saat) filmiyle devam ediyor.

Davetiyede Türk Musevileri Müzesi filmi şöyle anlatıyor: ‘Deniz Bensusan’ın ailesinin kültürünü ve dilini devam ettirebilmek adına geçmişin izlerini takip etmesi üzerine kurgulanan film, yok olmakta olan Ladino dilini dünya üzerinde hala konuşan sayılı kişiyle görüşmesi, kültürün paylaşımı kadar, yaşanmış zorunlu göçlere ve Holokost nedeniyle yaşanmış acılara kadar uzanıyor. Yönetmen Çağlar Mallı’nın ikinci uzun metraj filmi olan 2019 yapımı “Son Saat” filmi 10 Nisan Cumartesi akşamı saat 21:00’de Zoom ve Facebook üzerinden eş zamanlı olarak yayınlanacak.

Yapımcı Selim Kemahlı’nın büyükannesini 100 yaşında kaybetmesinin ardından büyük tarihi değişimlere tanık olmuş bir nesille birlikte, toplumsal hikayelerin, yaşanmışlıkların, kültürün de silikleşip yok olmakta olduğunu fark etmesi üzerine, Sefarad Yahudilerinin kaybolmakta olan lisanı üzerinden hikayelerini çok geç olmadan kayda almak istemesiyle başlayan yolculuk, ekibe filmin oyuncusu Deniz Bensusan’ın da katılmasıyla yol üzerinde organik olarak şekillenen bir geçmişe yolculuk aslında. Belki de en belirgin özellikleri diaspora olan bu Sefarad topluluğun tarihini, Türkiye’den başlayarak Yunanistan, Polonya, Portekiz ve her şeyin başladığı yer olan İspanya’ya kadar Deniz’in yolda kendi kültürünü ve hatta soy ağacını yeniden keşfedişine tanık oluyoruz.

Deniz, zamanda geriye dönük yolculuğunda küçük Sefarad toplulukları ile karşılaşmalarında geçmişini keşfederken yer yer duygusal, yer yer mizah dolu sahneler içimizi ısıtıyor. Bu arada Deniz’in de kayıtsız bir genç kızdan kültürünü korumaya kararlı sorumlu bir kadına dönüşmesine tanık oluyoruz. Cumartesi akşamı için insanın içini ısıtan bir belgesel. Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce çekilmiş, Türkçe altyazılı bu filmin yapımcılığını Selim Kemahlı üstlenmiş. Filmin yönetmeni Çağlar Mallı, oyuncu Deniz Bensusan ve film müziğini yapan Renan Koen’dir.

Zoom Meeting ID: 979 9980 5403   Passcode: 944760

Facebook: 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi

Katılım Ücretisizdir.