Haberler

Kasturya Sinagogu’nun Kapısı Ateşe Verildi

Snob Magazin’in haberine göre tarihi Kasturya Sinagogu’nun sağlam son kısmı olan kapısı gece kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi.

Eylül 2020’de başlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon projesinin durakladığı, sinagogda bazı kişilerin ateş yaktığı ve koruma perdelerinin indirildiği haberleri Şubat ayında rapor edilmişti.

Haberde görgü tanığı Serhat Ersürel, “Yoldan geçtiğim esnada Kasturya Sinagogu’nun kapısından dumanlar çıktığını gördüm. Arabamdan yangın tüpünü alıp ilk müdahaleyi yaptım. Sonrasında itfaiye ekiplerine haber verdim. Onlarda yangını söndürdü. Ama sinagogun kapısında tahribat oluştu” dedi.

Restorasyon projesinin durması ve korumanın kırılmasıyla beraber tarihi sinagoga giren ve ateş yakan insanlar ile bu kapı yangını arasında bir ilişki olup olmadığı bilinmiyor.

Kaynak: Snob Magazin

Snob Magazin’in ve Şalom’un haberinde hatalı olarak sinagogun Sefaradlar tarafından kurulduğu söyleniyor. Kasturya Sinagogu’nun tarihçesi daha önce Avlaremoz‘un aktardığı üzere Kasturya kentinden 1453’te gelen Romanyot Yahudilerin kurması ile başlar. Sinagog daha sonra Sefaradlar tarafından da kullanır hale gelir. Balat’ın geneli ise 1660 Eminönü yangınından itibaren Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı bir alan olmuştur. Balat’ın Yahudi yaşamı 1940ların sonundaki toplu göçle küçülmüş ve 1960larda neredeyse sona ermişti. Cemaatsiz kalan sinagoga el konulmuş ve ardında 1990’larda sinagog kendiliğinden yıkılmamış, aslında genel anlamda sağlam duran tarihi bina bilerek yıktırılmıştı.