Afedersin Antisemit Haberler

Sabah da antisemitizmde Takvim’den geri kalmadı

Takvim Gazetesi’nde yer alan haberde Şalom Gazetesi yazarı Karel Valansi hedef gösterilip, dini/etnik kimliğinden ötürü ayrımcılığa maruz kalmıştı. 18 Mart akşamı yayınlanan haberde Valansi için ‘Türkiye’de çalışan Yahudi gazeteci’ ifadeleri kullanılmıştı.

Sabah Gazetesi de benzer bir perspektifle Takvim’in yaptığı antisemitizmi sürdürdü. Türkiye’de en çok nefret söylemine maruz kalan topluluklardan biri olan Yahudilere yönelik nefret suçlarına bir diğeri daha eklenirken yaşanan olayın münferit bir olay olmadığı antisemit söylemlerin hükümet destekçesi ve bazen de kendisini muhalif olarak tanımlayan yayın organlarından sıklıkla geldiğine şahit oluyoruz. 

Sabah Gazetesi yayınladığı haberde Ekrem İmamoğlu’nun Karel Valansi’nin eleştiri barındıran tweetine “Merhaba Karel Hanım, hassasiyetinizde haklısınız” şeklindeki cevabından yola çıkıp gazi yakını ile kıyasladı ve adeta‘Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan’ birinin kibarca cevap alıp haklı bulunmasına layık olamayacağı izlenimi yarattı. 

İmamoğlu’nun Karel Valansi’ye verdiği cevap Sabah Gazetesi’nin ifadesiyle ‘dikkat çekerken’ yapılan antisemitizm maalesef anaakım yayın organları ve devlet erkanı tarafından dikkat çekmedi.

Valansi, kimliğinden ötürü daha önceden de birçok kez hedef gösterilmiş, antisemit söylemlere maruz kalmıştı. Avlaremoz kendisiyle yaşadığı bir başka olay üzerine röportaj gerçekleştirmişti.