Holokost

Üç Holokost Kurtulanı ve Üç Hayat – Reneta Sibel Yolak

Holokost Haftasında, üç Holokost kurtulanı için, gelecek nesillere ümit veren üç kahraman için bir yazı yazmak istedim. 

Holokostta ölenleri andığımız bu anlamlı haftada dünyaya tekrar haykrıyor ve BİR DAHA ASLA diyoruz.

Bu üç kurtulan da bulundukları ülkelerde  çoğalarak  onları öldürmek ve yok etmek isteyenlere adeta mesajlar veriyor.

HEPSİNE UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM

Holokosttan sağ kurtulanlardan biri Charlotte Knobloch, Almanya’nın kuzeyindeki Bavyera’daki bir çiftlikte Hıristiyan bir ailenin yanında saklanarak Holokost’tan kurtuldu. Savaştan sonra, o ve aynı zamanda Holokost’tan kurtulan kocası, başlangıçta ABD’ye göç etmeyi planladılar, ancak planlarını terk ettiler ve Almanya’da kaldılar.

Yıllar sonra Dr. Knobloch, Yahudi cemaatine liderlik etmeye devam etti. 1985’ten beri Münih Yahudi cemaatine liderlik etti ve 2006-2010 yılları arasında Almanya’daki Yahudiler Merkez Konseyi’nin başkanı olarak görev yaptı.

Örgütün başına ilk seçilen ilk kadın oldu. Çabalarını Almanya’daki Yahudi yaşamının yeniden canlandırılmasına adadı. 

En büyük başarıları arasında 2006-2007’de Münih’in yeni ana Ohel Jakob Sinagogu’nun, topluluk merkezinin ve Yahudi müzesinin açılması vardı.

2008 yılında Dr. Knobloch, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyük Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 2005’ten beri Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı ve 2013’ten beri WJC’nin Holokost Hafızası Komiseri olarak görev yapıyor.

Almanya ve Avrupa’da yükselen antisemitizm dalgasına ve topluluğun karşılaştığı tehditlere rağmen, Dr. Knobloch iyimser: “Gençlere büyük inancım var ve hem Yahudi hem de Yahudi olmayanları kastediyorum.  Sorumluluk alacaklarını düşünüyorum ve sonuçta önemli olan tek şey bu.”

Fotoğraf (c) Shahar Azran

Diğer bir Holokost Kurtulanı olan ve İsrail’e aliyah yaparak yerleşen, aynı zamanda koronavirüs aşısını yakın zamanda yaptıran 92 yaşındaki Macar Zalman Kleinman ile tanışın.  Kleinman, Eichmann davasında bir savcının tanıklarından biriydi ve aynı zamanda Auschwitz’deki ölümcül Mengele deneylerinden hayatta kalan son kişilerden biridir. O ve kardeşi Dachau’nun bir yan kampı olan Kaufering’e gönderilen bir grup kendilerini kaçırdıktan sonra savaştan sağ kurtuldu.

Sağlığınızın devamını dileriz Zalman! Aşı olurken

Üçüncü  Holokost kurtulanı ise 97 yaşında. Holokost’tan kurtulan Ruth bir kahraman.  Auschwitz’in gaz odalarına giderken trenden atlayarak kaçtıktan sonra partizanlara katıldı ve Nazilere karşı savaştı. Bugün İsrail’de yaşıyor ve torununun IDF’de subay olmasından büyük bir gurur duyuyor.

Bu Ruth’un Nazilere karşı kazandığı zafer!

Evet bu üç Kahraman çok zorluklar çektiler ama yılmadılar.

DÜNYAYA HAYKIRIYORLAR

SESİMİZE KULAK VERİN

BİR DAHA ASLA!!!!

Kaynaklar: Avrupa’da kalan Holokost’tan sağ kurtulanlar: Uluslararası Holokost Anma Günü münasebetiyle bir NOA (Antisemitizmin Üstesinden Gelen Ağlar) dizisi.  www.noa-project.eu

Yadvashem.org

Jewishgen.org