Avlaremoz Ajanda

Belgesel: Yaşamın Sürüklediği Yerde

Sabiha Banu Yalkut Bredderman’ın yönetmenliğini üstlendiği ve Erol Güney’in yaşam öyküsünü konu alan Yaşamın Sürüklediği Yerde belgeseli 14 Şubat Pazar günü Türkiye saatiyle 18.00’de 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin Zoom ve Facebook sayfalarında izleyicilerle buluşuyor.

Müzenin duyurusu şu şekilde:

‘500. Yıl Türk Musevileri Müzesi, zaman içinde Sovyet Devrimi’nden İstanbul’un entelektüel ortamına, oradan Yozgat’a ve günümüz İsrail’ine izleyiciyi unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak olan “Yaşamın Sürüklediği Yerde Erol Güney’in Öyküsü” belgeselini 14 Şubat Pazar 18.00’de Zoom üzerinden ve aynı anda Facebook’tan yayınlayacak.
Bir gazeteci ve çevirmen olmanın ötesinde romantik bir gezgin, gerçek bir dünya vatandaşı olan Erol Güney’in hayatını anlatan … Banu Yalkut Breddermann’ın yönettiği 103 dakikalık, Türkiye, İsrail, Fransa ortak yapımı belgesel, Erol Güney’in büyüleyici yaşam öyküsüne ışık tutmanın yanı sıra yakın tarihe taze bir bakış getiriyor.

Erol Güney kimdir?

1914’de Odessa’da, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğan Erol Güney, 1917 Ekim devriminden sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Yakın arkadaşları Orhan Veli, Sabahattin Eyüboğlu, Melih Cevdet Anday, Nurullah Ataç, Necati Cumalı ve Abidin Dino ile birlikte o dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in bünyesinde kurulan Tercüme Bürosunda Fransız ve Rus edebiyatı klasiklerinin Türkçeye çevirisini yapan Erol Güney, kültür sanata da olan büyük katkılarıyla herkesin sevgisini kazanmıştır. Güney, ayrıca Orhan Veli’nin dizelerine konu olan, Türk Edebiyatının en meşhur kedisi Edibe’nin sahibi olmakla da tanınıyor:

Çıkar mısın bahar günü sokağa
İşte böyle oturursun
Böyle yattığın yerde
Düşünür düşünür
Durursun.

Bella Eskenazi’nin eniştesi

Türk Musevileri Müzesinin geçtiğimiz haftalarda gala gösterimi büyük ilgi ile izlenen Bella’nın Öyküsü Belgeselinde hayatı anlatılan Orhan Veli’nin ilham kaynağı Bella’nın da eniştesi olan Erol Güney tek parti iktidarının çökmesinden ve Hasan Ali’nin istifasının ardından çeviri bürosunun işlevsizleşmesiyle Agence France Presse’te gazeteciliğe başlar. 1955 yılında Sovyetlerin Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek istediğine dair yazdığı bir haber üzerine vatandaşlıktan çıkarılarak sınır dışı edilir. Bir süre Paris’te yaşamını sürdürdükten sonra yaşamının son yıllarını İsrail’de geçirir. Bir dönem gazetemiz Şalom’a da yazılar yazan Güney, 12 Ekim 2009’da 95 yaşında İsrail’de hayata veda eder.

Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı özel ödülüne layık görülen “Yaşamın Sürüklediği Yerde Erol Güney’in Öyküsü” belgeselini  Türk Musevileri Müzesi Zoom etkinliği üzerinden ücretsiz izlemek için müzenin [email protected] adresine mail atılması gerekmekte.

1 comment on “Belgesel: Yaşamın Sürüklediği Yerde

  1. […] öyküsünü anlatan ‘Bella’nın Öyküsü‘ ve yeniden gösterimi yapılan ve Erol Güney‘in yaşam öyküsünü konu alan ‘Yaşamın Sürüklediği Yere‘ belgeselleri […]

Comments are closed.