Göze Çarpanlar

Zabel Yesayan ve Yurttaşlık İlkesi

Kaynak: Yesayan Salonu, Marc Nichanian

Yesayan Salonu, 1993’ten bu yana Türkiye’nin kültür yaşantısına katkıda bulunan Aras Yayıncılık’ın çatısı altında kuruldu. 2019 yılının Nisan ayında, İstanbul Beyoğlu’ndaki tarihi Hıdivyal Palas’ın birinci katında, Marmara Denizi’yle Boğaz’ın kesiştiği, Kız Kulesi’ne nazır İstanbul manzarası ve aydınlığıyla ziyaretçisine sıcak bir merhaba diyen yeni bir ofis kiralayan yayınevi, bu yeni mekânı salt bir çalışma alanı değil, aynı zamanda küçük çaplı bir kültür merkezi olarak kullanmaya ve buna göre düzenlemeye karar verdi.

Son günlerde adını özellikle çevrimiçi etkinlikleriyle duyuran Yesayan Salon’un geçmiş etkinliklerini ve yayınladıkları yazıları internet sitesinden de takip edebilirsiniz. Salona ismini veren Zabel Yesayan’ın, 1878’in 4 Şubat’ında doğmuştu.

Zabel Yesayan kimdir?

Zabel Yesayan 1878’in 4 Şubat günü Üsküdar’da doğmuştu. Hayatı her türden baskıya karşı direnmekle geçen Yesayan, yaşadığı dönemin bin bir badiresi içinde 1909 Adana Felaketi’ni de gözleriyle görmüştü. Onun doğum gününü, 1911 tarihli Yıkıntılar Arasında kitabının 2014’te yapılan ilk Türkçe baskısı için eleştirmen Marc Nichanian’ın kaleme aldığı sunuş yazısıyla anıyoruz. Yüz küsur yıl sonra, bu topraklarda hâlâ ortak bir yurttaşlık ideali yaratamamanın acısı ve bunun için tıpkı Yesayan gibi mücadele etme iradesiyle. Yazının devamı için tıklayın.