Göze Çarpanlar Haberler

Yalova’da Aleviler hedef gösterildi

Kaynak: Evrensel

Yalova’nın Bağlarbaşı Mahallesi’nde oturan beş Alevi aile, evlerine çarpı işareti çizilerek hedef gösterildi. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, evlerin duvarlarına “Alevi” yazdı.

Ailelerin işaretlemeyi fark etmesinin ardından mahalleye gelen polisler soruşturma başlattı.

Evi işaretlenenlerden birinin “Dede” olduğu öğrenildi.

Yaşananlara dair PİRHA’ya konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir saldırıyı kınadı.

Demir, “Toplumun sinir uçları ile oynanıyor. Alevileri kışkırtan bu ırkçılığa karşıyız. Bu sürecin takipçisi olacağız” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Önergesinde Alevilere yönelik nefret söylemi ve tehdidin rutin şekilde devam ettiğini vurgulayan Kenanoğlu, “Bu rutinliğin yöntemlerinden birisi olan Alevi evlerinin işaretlenmesi vakalarına yetkililer ‘sarhoş veya çocuk işidir’ diyerek bireysel duruma indirgeme eğilimindedir. Bu rutinliğin hız kesmemesinin nedeni kamu otoritesinin hiçbir şekilde harekete geçmemesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Alevilerin evlerine çarpı işareti konması ve tehdit içeren yazıların, Alevi toplumuna karşı nefret suçuna girdiğine işaret eden Kenanoğlu şunları söyledi: “Bu nefret suçunu işleyenlerin üzerine ciddiyetle gidilmediği, faillerine ulaşılmadığı ve kamuoyuna bu konularda yeterli bilgi verilmediği, bunu yapanların hiçbir cezai işleme tabi tutulmaması Alevilere düşmanlık besleyenlere cesaret vermekte ve aramızda rahatlıkla dolaşmaktadırlar. En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumu benzer trajedileri yaşama riski taşımaktadır.”

Ali Kenanoğlu yakın tarihlerde meydana gelen olayları hatırlattı:

2012: Adıyaman, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Aydın, Balıkesir, Mersin, İstanbul
2013: İstanbul, Ankara, Adıyaman, Malatya
2014: İstanbul
2015: Adıyaman, İzmir, İzmit, Elazığ, İstanbul, Ankara
2016: Adıyaman, Ankara
2017: Adana, Malatya, İstanbul, Manisa
2019: Ankara, İzmir
2020: Malatya, İstanbul

Kenanoğlu, bugüne kadar haberlere yansıyan 36 vaka ile ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir bilgi aktarılmadığı gibi, soru önergelerine de yanıt verilmediğinin altını çizdi.

Son olarak, 25 Ocak 2021 tarihinde, Yalova’ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak’ta bulunan Alevilerin yaşadığı 5 eve çarpı işareti konularak duvarlarına ‘Alevi’ ifadesi yazıldığını hatırlatan Kenanoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  • Yukarıda belirtilen olaylarda, kamuoyuna yansıyan bilgilerin yer aldığı 37 vaka ile ilgili ne tür bir işlem yapılmıştır, faili tespit edilenler hangi vakalardır?
  • Bu 37 vakadan faili tespit edilenlere nasıl bir işlem yapılmıştır?
  • Bu sorularımız neden cevapsız bırakılmaktadır?