Haberler

ABD ve İngiltere’de, yaşanan Uygur soykırımına tepkiler yükseliyor

ABD Çin’i Uygurlara ve azınlık gruplarına soykırım yapmakla itham ediyor. İngiltere’de Yahudiler ve hak savunucuları soykırıma karşı seslerini yükseltiyor ve milletvekillerine sesleniyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri Çin’de başta Uygur Müslümanları olmak üzere Sincan bölgesindeki diğer farklı inanç gruplarına yönelik sistematik şiddeti soykırım olarak niteledi.

ABD sekreteri Mike Pompeo Çin’de yaşananlarla ilgili, “Soykırım devam ediyor, ve…Uygurların Çin Parti-Devleti tarafından sistematik olarak yok edilmeye yeltenildiğine şahit oluyoruz” dedi.

Pompeo, Mart 2017’den beri başta Uygurlar olmak üzere Kazaklar ve Kırgızlara da baskı uygulandığını ifade etti.

Sincan hükümeti doğum oranlarında büyük düşüş olduğunu doğruladı, ancak kadınların zorla kısırlaştırıldığını reddediyor. Görsel:CNN

İngiltere’deki Jewish News dergisi 19 Ocak sayısında “Uygur soykırımını Durdurun” çağrısını kapağına taşıdı ve “Çin’deki Müslüman azınlığın içinde bulunduğu kötü durum bizim için endişe verici bir konu” dedi. Parlamentodaki milletvekillerine ahlaklı bir duruş sergilemesi için çağrıda bulunmak adına bu konuyu kapaklarına taşıdıklarını ifade etti.

Steven Spielberg’in Şoa Vakfı’nın ve UNESCO’nun soykırım eğitim departmanının başı olan Stephen Smith bir soykırıma şahit olduğumuz konusunda hiçbir şüphesi olmadığını ifade etti.

Jewish News internet sitesinde “Gelecek hafta Holokost Anma Günü’nde söyleceğimiz ‘bir daha asla’ sözlerinin bir anlamı olması için herhangi bir baskı veya soykırımın ilk işaretleri derhal her anlamda ortadan kaldırılmalıdır.” sözlerine yer verildi.

Holokost Kurtulanı Dorit Oliver yayınladığı video ile soykırımının tanınması için İngiltere’deki parlamenterlere oy kullanma çağrısında bulundu.