Haberler

Erman Toroğlu’ndan hem Romanlara hem Araplara ayrımcı ifadeler

Erman Toroğlu televizyonda maç yorumu yaparken hem Romanlara hem Araplara karşı ırkçı, ayrımcı ifadelerde bulundu.

 Gaziantep FK teknik direktörü Marius Sumudica’yı eleştirirken sarf ettiği “Böyle çingenelik olur mu… Affedersin çingenelik bu… Ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya” sözleri tepki gördü.

 Edirneli Romanlar Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Edirne Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Erdem Güyümgüler, “Geçmiş yıllarda hep Roman toplumunu aşağılayıcı, dışlayıcı, ön yargıları artıracak, görsel ve yazılı metinler vardı. Biz de federasyon olarak yaşanan son olayın nefret suçu kapsamına girdiğini, halkı ötekileştirdiğini, ayrımcılığa sebebiyet verdiğini düşünüyoruz.” dedi.

Toroğlu hakkında ayrıca İzmir’in Roman kökenli milletvekilleri CHP’li Özcan Purçu ve AKP’li Cemal Bekle, Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Romanlar tüm dünyada tarih boyunca ayrımcılıkla karşı karşıya kaldı ve kalmaya devam ediyor. Holokost sırasında binlerce Avrupa’lı Roman toplama kamplarında Nazilerce katledildi. Yahudiler, muhalifler, eşcinseller ile birlikte Naziler tarasından hedef alınan başlıca gruplar arasında yer alan Romanlar 16 Mayıs tarihini ise “Roman Direniş Günü” olarak anmaktalar.

Toroğlu’nun videosunda sadece Romanlara ırkçılık yapmadığı aynı zaman Araplara karşı da ayrımcılık yaptığı görüldü. Konuşmasında “Burayı neresi zannediyor ya? Araplar veriyor mu? Git Araplara burada ne işin var senin ya?” derken, Arap kimliğini pejoratif olarak kullandı. Özellikle Suriyeliler olmak üzere Araplara yönelik ırkçılığın sıradanlaştığı Türkiye’de bu açıklamalar yeterince tepki görmedi.