Haberler

ABD Kongresine Nazi Baskını

6 Ocak günü Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi sonuçları Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan Kongre’de onaylanacaktı. Öğleden sonra Trump destekçisi güruh Kongre’yi ele geçirdi ve sonucun onaylanmasını erteledi. Polis, baskında bulunan bazıları silahlı bu kişileri Kongre binalarından saatlerce çıkaramadı.

3 Kasım’da gerçekleşen seçimi Demokrat Joe Biden’ın kazandığı haftalardır belli olsa da Cumhuriyetçi Donald Trump ve partisinden birçok temsilci ve senatör seçimin ‘çalındığı’ komplosunu yaygınlaştırdı. 6 Ocak’ta Kongre önünde ‘çalıntıyı durdurun’ başlığı altındaki mitingde Trump konuştu. Mitingdeki İllinios Cumhuriyetçi temsilcisi Mary Miller konuşmasının bir noktasında ‘Hitler bir konuda haklıydı‘ dedi.

Mitingin ardından toplanan aşırı sağcı kalabalık Kongre binasına baskın düzenledi. Baskıncılardan birçoğu bilindik Neo-Naziler iken bazıları da Nazi destekçisi olduklarını gösteren aksesuar ve kıyafetlerle görüntülendi.

Meclis başkanının ofisini basanlar arasında Holokost inkarcısı Nick Fuentes ve Neo-Nazi ‘Baked Alaska’ adlı şahıs da vardı.

Image
Neo-Naziler Nick Fuentes ve Baked Alaska
Image
Neo-nazi bayraklı baskıncılardan biri
Image
KEK denilen Neo-Nazi bayrağı

Bazı baskıncılar Neo-Nazilerin KEK bayrağıyla Kongre’ye daldı. Bu bayrak ABD’de ırklar arasında savaş isteyen farklı Neo-Naziler tarafından kullanılıyor. En çok internette kendine ‘alt-sağ’ diyen kişiler tarafından birbirlerini belirlemek için kullanılan bu sembol birden çok baskıncının elinde fotoğraflandı.

Baskıncılardan bir tanesi üzerinde ‘Camp Auschwitz’ yazan ve kafatası olan bir kazakla Kongre’ye girdi. Bu şekilde yüz binlerce insanın ölümüne sahne olan Auschwitz’le dalga geçen Neo-Nazi, Kongre’nin kapısını zorla açan, camları kıran ve seçilmiş temsilcilerin kapalı kapılar arkasında saatlerce saklanmasına sebep olan saldırganlardan sadece biriydi.

Image
Neo-Nazi kazağında Camp Auschwitz, altında ise kampın sloganı ‘Çalışmak Özgürleştirir’in İngilizcesi var

Günün en çok dikkat çeken fotoğraflarından birinde, sağda Trump bayrağı taşıyan kişinin de tanınmış bir Nazi olan Jason Tankersley olduğu belirlendi.

Image
Nazi Jason Tankersley
Image
Neo-Nazi bir gruptan üyelik kartı

Başka bir katılımcı ABD’nin kuzeydoğusunda ve bazı Avrupa ülkelerinde aktif olan bir Neo-Nazi grubu olan NSC-131’a üyelik kartıyla fotoğrafını paylaştı. Saldırı sürerken konuşan Trump, komplolara gaz vermeye ve seçimin çalındığını asılsızca iddia etmeye devam etti. Trump’ın baskıncıları sevdiğini ve çok özel olduklarını söylediği video kısa sürede tüm sosyal medya ağlarından kaldırıldı.

Trump’ın en sıkı destekçilerinin beyaz üstünlükçülük ve Neo-Nazizm ile olan ilişkisi zaten biliniyordu. Trump’ın Neo-Nazi desteği bundan önce Charlottesville’deki antisemit mitingde de görülmüştü. Nazi bayrakları ve ‘Yahudiler bizim yerimizi alamaz’ sloganlarıyla dolu 2017 Charlottesville olayı bir masum kadının ölümüyle sonuçlanmıştı. ABD tarihinin en kanlı antisemit saldırısı 2018’de Pittsburgh’da gerçekleşmişti. Trump’la beraber yükselen Neo-Nazizm sadece ABD’de değil, tüm dünyada antisemitizmi güçlendirdi ve Yahudileri artan tehlikeye soktu. Kongre baskını bunun en son göstergesiydi.

Charlottesville’den bir fotoğraf

ABD Neo-Nazi hareketini içeriden inceleyen Kültür Savaşçıları (Culture Warlords) kitabı için gazeteci Talia Lavin internet üzerinden Nazi gruplarının içerisine gizlice sızıp onları takip etmişti. Ödüllü kitabın yazarı Lavin Twitter’da şöyle dedi: Nazi Telegram [gruplarını] yıllardır bu kadar heyecanlı görmedim. Bir de bu bugün bitmez. Ve temiz bir şekilde bitemez.

1 comment on “ABD Kongresine Nazi Baskını

  1. […] ABD Kongre baskını hakkındaki komplo teorileriyle bezeli yazısında sık sık Yahudilerin dünyayı yönettiği mitine sığınarak antisemitizmi körükleyecek temelsiz komplo teorileri üretti. […]

Comments are closed.