Afedersin Antisemit

“2020 Yılının En Antisemit Vakası” anketi sonuçlandı

2020 yılında meydana gelen ve “Afedersin Antisemit” köşemizde yer alan antisemit olaylardan 10 tanesini derlediğimiz anket, katılımcıların oylarıyla, 31 Aralık 2020 itibariyle sonuçlanmıştır. Bir yıl içerisinde yaşanan antisemitizme dikkat çekmek için hazırlanan anketin sonuçları aşağıdaki gibidir.

2020 yılında yaşanan antisemit olayların aksine 2021’de antisemitizmden uzak, nefret söylemlerinin hayatımızda yer bulmadığı bir yıl dileriz.

Oy oranlarına göre dağılım

%30 – Hüsnü Mahalli yeni yayınlanan kitabında Holokost’u küçümsüyor ve inkar ediyor. Kitabında Mahalli gaz odalarının aslında var olmadığını, bu yerlerin tifüs olan Yahudiler için revirler olduğunu, Ziklon B gazının tifüs ilacı olduğunu ve 6 milyon değil ‘sadece birkaç yüz bin’ Yahudi’nin katledildiğini asılsızca iddia etti.

%19,23 – 31 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması genelinde İsrail Devleti’nin meşruiyetini pek çok defa sorgulayarak, Yahudilere destek olunmaması gerektiğinin altını çizerek ve Hahambaşı’na İsrail’e karşı tutum sergilemesini söyleyerek Yahudileri ötekileştirdi.

%12,11 – Nazi temalı tişörtleri tedarik eden Tişörthane isimli firmanın, bu ürünleri e-ticaret şirketleri hepsiburada, N11, GittiGidiyor, Trendyol ve çiçeksepeti gibi aracılarla da sattığı öğrenildi.

%8,65 – 11 Şubat’ta İBB Meclisi’nde İYİ Partili İbrahim Özkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirmeye çalışırken “Benim liderimin boynunda Yahudi üstün cesaret madalyası yok.” dedi. Yahudi cesaret madalyası ile Holokost’tan Yahudileri kurtaran Rodos Büyükelçisi Selahattin Ülkümen’e verilen ve dönemin başbakanı Erdoğan’ın kabul ettiği madalyayı kast ediliyor.

%6,92 – Akit TV, +90 kanalında yayınlanan Türkiye’de Genç Yahudi olmak belgeselinin görüntüleri kırparak, çarpıtılarak ve cımbızlanarak kamuya sunuldu. Belgeseldeki cümleler ve görüntüler kesilerek anlatı değiştirilerek Yahudiler hedef olarak gösterildi.

%6,35 – Yeni Akit yazarı belli olmayan bir haberinde Ortaçağ ve erken modern tarihin en iğrenç ve yıkıcı Yahudi nefretlerine sebep olan kan iftirasını ve iğneli fıçı yalanını tekrarlayan haber yayınladı.

%5,77 – Bir minibüste Koronavirüs’ü Yahudilerin yolladığına dair komplo teorisi üretildi. Yakın tarihte AİDS’den Ebola’ya tüm salgınların ilaç şirketleri tarafından yaratıldığını iddia eden minibüs şoförü ardından ‘İlaç firmalarının çoğu kimin? Yahudilerin’ diyerek komplo teorisi ve Yahudi nefreti yaydı.

%4,42 – Gerçek Hayat Dergisi yayınladığı iftira dolu sayı ile Hahambaşı İsak Haleva, İshak Alaton gibi bazı önde gelen Yahudileri ve Henri Barkey, Patrik Bartholomeos gibi ötekileştirilmiş kişileri, İslami bir tarikattan doğan FETÖ’ye üyelikle karalamaya çalıştı.

%3,27 – Hitler’in Kavgam’ı indirimle satılıyor. Kadıköy’deki KitapOn adlı kitapçı dükkanında Hitler’in kitabı indirime girdi.Yayın haklarının kalkması ile basılmaya başlanan “Kavgam”ın Türkçe versiyonlarında antisemitizm ya da Nazi propagandasına ilişkin uyarı bulunmuyor. Bu kitapların büyük bölümü internet satışında ya da market raflarında yaklaşık 20 TL’ye satılmaya devam ediyor.

%3,27 – 6 Kasım’da Misvak dergisi ABD seçimiyle ilgili komplo teorilerini destekleyen antisemit bir karikatür paylaştı. Karikatürde Amerikan başkanı adaylarından kim kazanırsa kazansın Yahudilerin kontrolde olacağını söylüyor.

Geçmiş Senelerin Sonuçlarına Ulaşın

“2016 yılının en antisemit vakası” anketinin sonuçları için tıklayınız.

“2017 yılının en antisemit vakası” anketinin sonuçları için tıklayınız.

“2018 yılının en antisemit vakası” anketinin sonuçları için tıklayınız.

“2019 yılının en antisemit vakası” anketinin sonuçları için tıklayınız.

3 comments on ““2020 Yılının En Antisemit Vakası” anketi sonuçlandı

  1. […] olarak bunun için çabaladıklarını ve bu amaçla her sene “Yılın En Antisemit Vakası”nı düzenledikleri bir anketle seçtiklerini aktardı. Ayrıca, alternatif medyadaki […]

  2. […] en antisemit olayı anketini ise 31 Ocak 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan verdiği bir konuşma kazandı: bu […]

  3. […] 2020’nin en antisemit olayı anketini ise 31 Ocak 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan verdiği bir konuşma kazandı: bu konuşmada Yahudilere destek olunmaması gerektiğinin altını çizdi ve Türkiye Hahambaşı’na İsrail’e karşı tutum sergilemesini söyleyerek Yahudileri ötekileştirdi. Bu konuşma birçok devlet yetkilisinin tekrar ettiği antisemit Soros komplolarıyla beraber incelendiğinde Çelik’in “Cumhurbaşkanı hemen her konuşmasında antisemitizm meselesini eleştirmektedir” sözüyle ne demek istediği belirsizdir. […]

Comments are closed.