Arşiv Makaleler

Derslerimde Antisemitizm

Editör notu: -Avlaremoz’un artık bir instagram hesabı da var! Avlaremoz’u artık İnstagram’dan da takip edebilirsiniz… Peki bu editör notunun bu yazı ile ne alakası var? -Avlaremoz olarak İnstagram hesabı açmak istediğimizde fark ettik ki başka bir kullanıcı Avlaremoz ismini kullanmaktaydı. Kendisine biraz tedirgin bir şekilde durumu izah edip acaba hesap ismini bize devredebilir mi diye sorduğumuzda kendisinden hemen olumlu bir cevap aldık, hatta kendisinin Dersim’de bir öğretmen olduğunu ve öğrencileri ile antisemitizme karşı dersler gerçekleştirdiğini öğrendik. Bu hoş tesadüf sayesinde kendisi ile tanışma fırsatı bulduğumuz bir eğiticimden bir de dersleriyle ilgili bir yazı istedik. Bizi bu talebimizde de kırmadı ve bizimle aşağıdaki yazıyı paylaştı. Kendisine hem İnstagram hesabı için hem de antisemitizmle mücadalesi için teşekkür ederiz.

“Antisemitizm, bir insanlık suçudur. Öncelikle bunu belirtmek isterim.

Bir eğitimci olarak her türlü insanlık suçu düşüncesine karşı bir duruş sergilemek ve bunun mücadelesini vermek gerektiğine inanıyorum. Maalesef özelikle Müslüman toplumlarda antisemitizm çok yaygın olarak bulunmakta. Derslerimde de öğrencilerimden böyle dönütler alıyorum. Ben de bu insanlık suçu düşüncesi karşında öğrencilerime bunun ne kadar kötü bir düşünce olduğunu filmler ve belgeseller izleterek öğretmeye çalışıyorum. Holokost ile ilgili belgeseller, filmler (Schindler’in Listesi, Piyanist vb.) izletiyorum. Öğrencilerimin bunları izlerken nasıl da şok olduklarını, üzüldüklerini görüyorum. Yanlış düşüncelerinin nasıl kırıldıklarını görebiliyorum. Bununla ilgili  izlettirdiğim bir belgeseli de size gönderiyorum.

Bir gün dersimde bir öğrencim şunu söylemişti; “Dünyadaki bütün kötülüklerin arkasında Yahudiler bulunmakta ve İslam’daki bütün bölünme ve nifakların sebebi de Yahudilerdir.” Ben de ona cevaben şunu demiştim. Sıffın savaşı, Cemel Vakası, Kerbela olayı, Sünni-Şii ayrımını da mı Yahudiler yaptı? Ve cevap karşında öğrencimin ne kadar mahcup olduğunu görmüştüm. Ve gerçekten öğrencimin bana hak verdiğini gördüm. Kendimi çok mutlu hissettim öğrecimin fikilerini değiştirebildiğim için.

Bir birey olarak her zaman antisemitizme karşı duracağım ve bu düşünceyi yıkmak için elimden geleni yapacağım.

N0T: Milli Eğitimde öğretmen olduğum için adımı kullanmasanız çok sevinirim.

Avlaremoz’a sevgilerimle…”