Avlaremoz Ajanda

2003 Sinagog Saldırıları 17. Senesinde Anılıyor

2003 senesinde Neve Şalom ve Şişli Beth İsrael Sinagoglarına eş zamanlı olarak düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenler 6 Kasım 2020 Cuma günü 12.15’te çevrimiçi anılacak.

Anma etkinliğine katılmak için buraya tıklayın.

Son 8 senedirBuradayız” mottosuyla gerçekleştirilen anma törenini hatırlamak ve unutturmamak adına düzenlenen etkinlik posteri bu sene pembe renkte.

Yoel Kohen Ülçer Fonu tarafından hazırlanan bilekliklerin üzerinde “17 Buradayım ׳ז” yazıyor.

2003 anmasının bu seneki posteri

15 Kasım 2003’te ne olmuştu?

15 Kasım 2003 sabah saatlerinde İstanbul’da arka arkaya iki intihar saldırısı meydana geldi. İlk patlama Şişli Beth İsrael Sinagogunda, ikinci patlama ise birkaç dakika sonra Neve Şalom Sinagogu’nun  önünde meydana geldi. Patlamalar sonucunda çoğunluğu o anda tesadüfen sokakta bulunanlardan 28 kişi yaşamını kaybetti, 669 kişi yaralandı. Şişli’deki Beth İsrael Sinagogu’ndaki patlama 55 binanın hasar görmesine, 21 otomobilin tahrip olmasına yol açtı. Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu’ndaki patlamada ise 20 binada çok ciddi hasar meydana geldi; 30 otomobil zarar gördü. Patlamanın olduğu yerde üç metre çapında, iki metre derinliğinde bir çukur oluştu. El Kaide örgütü, sinagog saldırılarından iki gün sonra Londra’da yayımlanan bir gazeteye gönderdiği e-mail ile saldırıları üstlendi ve başka saldırıların yapılacağını ima etti.

Saldırıda Hayatını Kaybedenler

Ahmet Özdoğan, Anette Rubinstein Talu, Anna Rubenstein, Avram Varol, Berta Özdoğan, Bülent Bostanoğlu, Emin T. Yakupoğlu, Fasıl Süslü, Hakan Yüksel, İsrael Yolen Kohen Ülçer, Kaya Kaya, Mehmet Ateş, Mehmet Eruş, Mesut Gürol, Murat Şahin, Mustafa Yenier, Naşit Gürel, Nurettin Aydın, Oğuz Kızılırmak, Ömer Yazar, Saadet Güneş, Serkan Balcı, Yona Romano

Ne Yapabiliriz?

Her geçen sene katılımı azalan ve unutulmaya yüz tutan bu hain saldırıyı anmak için ilk defa cuma günü çevrimiçi olarak gerçekleşecek dini anma törenine katılarak “Buradayım” diyebilirsiniz.

*Avlaremoz’un resmi bir görüşü yoktur. Yayımlanan yazılar, yazı sahibinin kendi görüşleridir. Çok sesli bir platform olma amacı taşıyan Avlaremoz’da, nefret söylemi içermedikçe, farklı düşünceler kendisine yer bulmaktadır.

1 comment on “2003 Sinagog Saldırıları 17. Senesinde Anılıyor

  1. […] of America) İstanbul’da 15 Kasım 2003’te gerçekleşen Neve Şalom ve Şişli sinagog saldırılarını 2 yıl önce ABD’nin Pittsburgh kentindeki Tree of Life sinagogu saldırısıyla beraber […]

Comments are closed.