Göze Çarpanlar

2015’teki Paris saldırısında öldürülen Yahudiler’in yakınları: “Nedir bu yersiz garezin sebebi? Neden Yahudiler’den bu kadar nefret ediliyor?”

Kaynak: Medyascope

2015 yılında dört Yahudi, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan bir markette, radikal İslamcı Amedy Coulibaly tarafından öldürülmüştü. O saldırıdan birkaç gün önce ise Charlie Hebdo mizah dergisi binasına Coulibaly ile işbirliği yapmış radikal İslamcılar tarafından saldırı düzenlenmişti. Saldırının davası 2 Eylül 2020’de başladı. İki gün önce Charlie Hebdo dergisinin eski binasının yakınlarında yeni bir bıçaklı saldırının yaşanmasıyla davada gerilim arttı.

2015 yılında Paris’te bir markette radikal İslamcı Amedy Coulibaly’nin düzenlediği saldırı sonucunda dört Yahudi hayatını kaybetmişti, Coulibaly ise güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Üzerinden beş yıl geçen saldırıdan sağ kurtulanlar ile ölenlerin yakınlarının ifadeleri yürekleri burktu. Saldırıda hayatını kaybeden Yohen Cohen’in babası Eric Cohen, “Nedir bu yersiz garezin sebebi? Neden Yahudilerden bu kadar nefret ediliyor? Hiçbir zaman anlayamayacağım” dedi.

Tanıkların ifadelerine göre Coulibaly, markette rehin aldığı insanlara “Hayatta nefret ettiğim iki şeysiniz: Hem Yahudi hem Fransız” demişti. 

Saldırıdan sağ kurtulanların birçoğu, korktukları ve travmalarını tazelemek istemedikleri için ifade vermeyi reddetti. İfade verenlerden biri, biri 10 aylık bir bebek olmak üzere beş kişiyle rehin kaldıklarını söyledi. Saldırı öncesinde yoğun bakım hemşireliği yapan kadın, artık kan görmeye dayanamadığını anlattı. İşini bırakan kadın, birilerinin yaka kartındaki soyadından Yahudi olduğunu anlamalarından korktuğunu da belirtti.

Ocak 2015’te markette yaşanan saldırı, Fransa’da, yakın geçmişte Yahudiler’i hedef alan pek çok saldırıdan sadece biri. 2012 yılında Yahudi okuluna düzenlenen silahlı saldırıda üçü çocuk yedi kişi öldürülmüştü. 2018 yılında ise soykırımdan sağ çıkan Mirelle Knoll, 85 yaşında evinde öldürülmüştü. Bu sene ise Yahudi mezarları, aşırı sağcılar tarafından tahrip edildi. 

Yakın zamanda gerçekleşen en büyük saldırı ise Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıydı. Market saldırısını gerçekleştiren Coulibaly aynı zamanda, kendi düzenlediği saldırıdan birkaç gün önce düzenlenen Charlie Hebdo saldırısının failleri Şerif ve Said Kouchai’nin işbirlikçisiydi. Saldırganlar, dergi gazetecileri ve çizerlerinden 12 kişiyi öldürmüş, 11 kişiyi yaralamışlardı. 

Charlie Hebdo davası 2 Eylül’de başladı. 14 kişinin yargılandığı davada, sanıklar Coulibaly ve Kouchai kardeşlere yardım etmekle suçlanıyor. İki gün önce ise Charlie Hebdo dergisinin Paris’te bulunan eski binasının yakınlarında bir saldırgan, iki kişiyi bıçakladı. Saldırının ardından 18 yaşında bir Pakistanlı tutuklandı. Saldırgan, devletin radikal İslamcı kayıtlarında değildi ancak saldırının konumu ve zamanlamasından ötürü Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, saldırıyı “İslamcı terörü” olarak adlandırdı. 18 yaşındaki Pakistanlı’nın saldırıyı neden yaptığına dair resmi bir açıklama yok ancak bir yetkili, saldırganın Charlie Hebdo’yu Hz. Muhammed’le dalga geçmekle suçladığını söyledi.