Avlaremoz Ajanda Kültür Sanat

39. İstanbul Film Festivali Avlaremoz Seçkileri

Filmekimi bu sene pandemi sebebiyle İstanbul Film Festivaline konuk oluyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali Ekim ayında çevrimiçi olarak sürüyor, aynı zamanda salon gösterimlerine başladı. Uluslararası Yarışma sadece festivalin çevrimiçi platformu filmonline.iksv.org’da gerçekleştirilirken, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları filmleri filmonline.iksv.org’a ek olarak Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nda da gösterime girecek. Festival kapsamında Ekim ayında toplam 40 yeni film gösteriliyor.

39. İstanbul Film Festivali9-20 Ekim arasında hem çevrimiçinde hem de yeniden sinema salonlarında izleyicilerle buluşuyor. Sinema salonlarında gerçekleşen gösterimlere bilet almak için biletix.com‘u ziyaret edebilirsiniz. Çevrimiçi gösterimlerin biletleri film başına 11 TL ödeyerek yalnızca filmonline.iksv.org adresinden, 2 Ekim Cuma saat 10.30’dan itibaren satın alınabiliyor.

Avlaremoz olarak bu sene sizin için seçtiğimiz filmler ise şöyle:

1.Miss Holokost Survivor

Salon gösterimleri gerçekleşmiş olan filme çevrimiçi bilet almak mümkün.

2011’den bu yana her yıl, Hayfa’da, Nazi Soykırımından kurtulan kadınlar arasında bir güzellik yarışması düzenlenmekte. Seksenine merdiven dayamış yarışmacıların kırmızı halıda yürüyüp kendilerini jüriye beğendirmeye çabaladıkları bu etkinliğin sponsoru, İsrail’deki sağcı hükümetin politikalarını destekleyen uluslararası bir kurum. Bu belgesel, toplumsal belleğin nasıl zaman aşımına uğrayıp gösteriye dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Miss Holokost Survivor, dünya prömiyerini 2020 Visions du Réel Film Festivali’nde yaptı.

2.Ah Gözel İstanbul

Salon gösterimleri gerçekleşmiş olan filme çevrimiçi bilet almak mümkün.

İstanbul doğumlu Ermeni entelektüel Eremya Çelebi Kömürciyan’ın 17. yüzyılda yazdığı seyahatnameden esinlenen Ah Gözel İstanbul , Kömürciyan’ın üç yüz yıllık rotasının izini bugünün İstanbul’unda sürüyor. Yazarın seyretme, izleme ve bakma zevkleriyle geliştirdiği zamanının ötesindeki ilişki üzerine düşünen bu yaratıcı belgesel, izleyiciye görsel bir seyahatname sunuyor. İstanbul Tarihi: 17. Yüzyılda İstanbul kitabında Kömürciyan, okuyucuya adeta elinde bir kamera varmış gibi seslenir. Kömürciyan’ın “kamera gözünü” bugünün İstanbul’una çevirdiğimizde, bu kadim şehrin çok yönlü görsel tarihini keşfetmek için önümüze sayısız imkân serilir.

3.Mimaroğlu

16 Ekim saat 13.00’de Cinemaximum City’s’de ve 17 Ekim saat 13.00’te Kadıköy Sineması’nda gösterilecek filme ayrıca çevrimiçi olarak bilet almak da mümkün.

2020 Antalya Jüri Özel Ödülü

Mimaroğlu iki özgür ruhun, 60’lı yıllarda Türkiye’den Amerika’ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu’nun hikâyesidir. Çiftin kişisel arşivinden yararlanan belgesel, İlhan Mimaroğlu’nun radikal bir sanatçı olarak portresini ortaya koyarken, bir yandan da çiftin bir aile dramının ortasında yeşeren güçlü ve ilham verici ilişkisine odaklanır. Film çok katmanlı yapısıyla müzik, aşk, göç ve hayal kırıklığına dair gerçek hikâyeler anlatır. Mimaroğlu dünya prömiyerini 2020 Visions du Réel Film Festivali’nde yaptı.

4.Göbeklitepe Sakinleri

20 Ekim saat 13.00’de Cinemaximum City’s’de gösterilecek filme ayrıca çevrimiçi olarak bilet almak da mümkün.

Bu belgesel, dünyanın bu kadar gündemine giren Göbeklitepe ile ilgili “ortaya nasıl çıktı?”, “yöre insanının Göbelitepe’nin günyüzüne çıkmasına katkıları oldu mu”, “Göbeklitepe tanınmadan önce yöre insanının maddi ve manevi dünyasında bir karşılığı var mıydı?”,“Göbeklitepe’nin ilk kazı çalışmaları döneminden bugüne kadar yöre insanının hayatlarında ve inanç dünyalarında bir değişim etkisi yarattı mı?” yoksa “yöre insanının Göbeklitepe’de olup bitenden bihaber mi?” gibi soruların cevabını aramaktadır. Belgesel söz konusu soruların cevaplarını “Bereket Tanrısı” heykelinin bulunmasından (1986) bugüne (2019) kadar ilk kazı çalışmalarında işçi ve sonrasında da bekçi olarak çalışan ve Göbeklitepe’nin içinde bulunduğu arazi sahiplerinden, “Sofi” lakabıyla bilinen 65 yaşındaki Mahmut Yıldız’ın yaşamı üzerinden anlamaya çalışmaktadır.

5.Luxor

Bu filmi çevrimiçi izleyebilmek için son gün 15 Ekim.

Suriye-Ürdün sınırında bir insani yardım ekibinde çalışan ve savaş bölgesinde birçok travmatik âna tanık olan İngiliz doktor Hana, yıllar sonra yeniden Mısır’ın Luxor şehrine döner ve eskiden ilişki yaşadığı bir adamla, Sultan’la karşılaşır. Arkeolog olan Sultan’la bu tarihi kentte karşılaşması, Hana’nın geçmişi ve bugünü arasında bir köprü kurar. İki eski sevgili Luxor’un hiyeroglifler ve anıt mezarlarla dolu tarihi dokusuna sığınır. Hana rolündeki Andrea Riseborough’nun uzun süre akıldan çıkmayan bir performans sergilediği Luxor şehrin başrolde olduğu etkileyici bir sinematografiye sahip. Zeina Durra’nın ikinci uzun metrajı, yaşama tutunmak üzerine zihin çalıştıran, duru bir yolculuk.

6.İyi Bir Eş Olmanın Yolları

13 Ekim saat 17.00’de ve 16 Ekim saat 21.00’de Kadıköy Sineması’nda gösterilecek filme ayrıca çevrimiçi olarak bilet almak da mümkün.

1967, Fransa’nın Alsace yöresinde bir ev kadınlığı enstitüsündeyiz. Paulette Van Der Beck, öğrencilerine hevesle ev idaresiyle kocalarına itaat etme arasında bir denge kurmayı öğretiyor. Fakat Paulette’in kendi dengesi ve hevesi, okulu birlikte yürüttükleri kocası aniden ölünce yok oluyor. Paulette ve öğrencileri, TV’deki ev kadınlığı yarışmasını kazanabilecekler mi, 1968’in özgürlük rüzgârına karşı koyabilecekler mi? Catherine Deneuve’lü Sage Femme / İki Kadın arkasından bu kez başrolünü Juliette Binoche’un üstlendiği bu mizah dolu ve hareketli komedi-dramla Martin Provost bu kez dayanışma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ele alırken 1960’ların baskın ataerkil düzenini alabildiğine eleştiriyor.

** Bu yazıda kullanılmış film özetleri ve ödül bilgileri film.iksv.org’dan alınmıştır.