Afedersin Antisemit Göze Çarpanlar

Almanya’nın Hamburg şehrinde sinagog saldırısı: Yahudi bir öğrenci yaralandı

Kaynak: Medyascope, Sema Kahriman

Yahudilerin üç büyük bayramından biri olan Sukot Bayramı’nın kutlamalarının yapıldığı pazar günü (4 Ekim), Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan Hohe Wide Sinagoğu önünde düzenlenen saldırıda Yahudi bir öğrenci yaralandı. Hamburg polisi, Yahudi karşıtlığı yüzünden yapıldığı düşünülen saldırıdan sonra Kazak kökenli bir Almanya vatandaşını olay yerinde gözaltına aldı.

Almanya’nın Hamburg şehrindeki Hohe Wide Sinagoğu önünde pazar günü (4 Ekim) yapılan saldırıda 26 yaşındaki bir Yahudi üniversite öğrencisi, kafasına aldığı kürek darbeleriyle yaralandı. Hamburg polisi, saldırıdan kısa süre sonra Kazak kökenli bir Almanya vatandaşını olay yerinde yakalayarak gözaltına aldı. Kamuflaj desenli bir mont giyen 29 yaşındaki kişinin cebinde elle çizilmiş bir gamalı haç bulundu. Polis saldırganın gözaltına alınırken “Bunu yapmamı ruhlar söyledi” dediğini açıkladı.

Saldırganın Almanya’nın başkenti Berlin’de bir adrese kayıtlı olduğu ancak 2019 yılından beri burada yaşamadığını söyleyen yetkililer, adreste yapılan incelemelerde bulunan disklere el konulduğunu açıkladı.

Saldırı, Yahudiler’in üç büyük bayramından biri olan Sukot Bayramı’nın kutlandığı pazar günü yapılırken Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress) Başkanı Ronald S. Lauder, polisin saldırganı çok geçmeden yakaladığını ancak şehirdeki Sukot kutlamaları için alınan genel güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirterek “Kendimize, yerel ve ulusal Alman otoritelerine şunu sormalıyız: Neden bu tarz olaylar yaşanmaya devam ediyor? Neden antisemitizm artıyor? Ve neden böyle bir nefrete yer olduğuna inanılıyor?” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise saldırıya sosyal medya hesabından tepki göstererek “Bu bir defalık bir olay değil. Bu hepimizin tepki göstermesi gereken iğrenç antisemitizm” mesajını paylaştı.