Yemek

Fotoğraflarla: Roş Aşana için Hala Örmek

Roş Aşana için hazırladığımız ve hala örme sürecini adım adım gösteren fotoğraflarımızı ileride rahatlıkla bulabilmeniz için bu yazıda birleştirdik. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun!

1- İlk adım olarak halanın hamuru için gerekli tüm malzemeleri birleştirin: 1 kg un, 1 paket instant maya, 1 çorba kaşığı tuz, 6 çorba kaşığı şeker, yarım bardak sıvı yağ, 2,5 bardak ılık su.

Fotoğrafta henüz su karışıma dökülmemişti

2- Hamuru malzemelerin tamamını alacak ve yapış yapış olmayacak kadar yoğuruyoruz. Duruma göre su veya un ekleyebilirsiniz. (Çok yapışkan olması durumunda un ekleyebilir, unun açıkta kalması durumunda su ekleyebilirsiniz. Bunun için hala yaparken her zaman yanınızda fazladan un bulundurmanızı tavsiye ederiz.) Sonuçta şöyle bir hamur olacak.

3- Bu hamuru sıcak bir yerde veya 40 derece fırında 40-50 dk bekleterek kabarmasını sağlıyoruz. Hamurunuz çok kabarabilir buna göre kullanacağınız kabı büyük tercih etmeyi unutmayın. Hamurun öncesi ile sonrası arasındaki farkı görebilirsiniz.

4- Daha sonra kaç tane ekmek yapmak istiyorsak hamuru ona göre ayırıyoruz. Bir kilo undan rahatlıkla 4 adet ekmek çıkıyor. Hamuru böldükten sonra hala yapış yapış olduğunu hissederseniz bu adımda da biraz un ekleyerek yoğurabilirsiniz.

Hamur dörde bölündü ve biraz daha un eklenerek yapışkan kıvamı sonlandırıldı.

5- Yuvarlak örgü olarak hazırlayacağımız halalarımız için her parçayı 6 eşit parçaya bölerek onları uzun silindir şeritler olacak şekilde elimizde şekil verin. Bu şeritleri örgü için kullanacağız.

6- Şeritleri birbirine dik gelecek şekilde dizip yatay şeritleri diğerlerinin bir altından bir üstünden geçecek şekilde yerleştiriyoruz. İlk sıraya üstten başladıysak ikinci sıraya alttan başlıyoruz.

Şeritler 3-3 dik gelecek şekilde iki gruba ayrıldı. 3 şeridi paralel koyduktan sonra diğer şeritleri teker teker tam ortalayacak şekilde aralarından geçiriyoruz.
İkinci şeridi tam ters olarak geçiriyoruz.
En sonunda bu görüntüyü alıyor.

7- Şeritlerin açıkta kalan uçlarını saç örgüsü gibi örüyoruz.

Örgünün rahat ve güzel olması için şeritlerin birbirine yakın olması önemli.
Saçakları hafif çekerek uzatabilirsiniz. Bu şekilde daha rahat örüleceklerdir.
Örme işleminin sonunda hamur bu şekli alıyor.

8- Son olarak saç örgülerini katlayarak hamurun altına yerleştiriyoruz. Örme işlemimiz sona erdi!

Örgüleri bozmadan alta katlıyoruz.

9- Bir yumurtayı iyice çırpıp ekmeklerin üzerine sürüyoruz. Zevkinize göre üzerine susam, çörekotu, çekirdek vb. koyabilirsiniz.

Fırça yardımıyla hamura yumurta sürüldü.

10- Ekmekler pişmeye hazır! Ekmekleri 180 derece fırında 35-40 dakika boyunca pişirin. Sonuç: halalarımız hazır!

11- Hamurdan ayırdığımız bir parçayı berahasını söyleyerek yaktık. Bu işleme hala ayırmak/ lehafriş hala deniyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için bu sayfayı kontrol edebilirsiniz.

Ellerinize sağlık ve afiyet olsun!