Haberler

Ebubekir Sofuoğlu Gururla Söyledi: Hitler Gibi Gireriz

28 Ağustos’ta Akit TV’ye konuşan Sakarya Üniversitesi Tarih profesörü Ebubekir Sofuoğlu Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimden bahsetti. Bu konuda konuşurken Sofuoğlu pozitif bir şekilde Türkiye’yi Nazi Almanyası’na ve milyonları katleden Hitler’e benzetti.

Sofuoğlu şöyle dedi: “Hitler nasıl Polonya’ya anında girdiyse biz Yunanistan’a adeta elimizi kolumuzu sallaya sallaya gireriz.”

Yeni Akit gazetesinde ve Akit TV‘de daha önce de antisemit açıklamalar görülmüştü. Sofuğlu’nun açıklaması Nazi Almanya’nın savaşı başlatan Polonya işgalini överek Yahudi soykırımından sorumlu rejimi olumluyor. Hem sosyal medyada hem de Cumhuriyet gibi ana akım medyada bu açıklamanın uygunsuz, hatta Neo-Nazi tarzından olduğuna dair tepkiler geldi. Bunlardan biri de Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh’den geldi.

Ancak tepkilere rağmen Sofuoğlu yaptığı Nazi-Türkiye benzetmesini savundu. 30 Ağustos’ta yazdığı bir twitte Sofuoğlu kendisini Yunanlara nefreti körüklemekle suçlayanlarla dalga geçti. Hitler’i örnek alma sorununa ise yorum yapmadı.

Sofuoğlu 2018 yılında Nesil Yayınları’ndan Osmanlı’ya 3 Siyonist Suikast adlı bir kitap yayınlamıştı. Alternatif başlığı Osmanlı’da Üç Yahudi Darbesi olan bu kitapta derinlikli komplolar açıklayan Sofuoğlu Fatih’in “şaibeli ölümünde” Yahudi parmağı arıyor. Köprülü ailesi ve Yahudi kira kadınlarının Osmanlı’ya etkilerini inceliyor. Belki de en saçma komplosu ise Osmanlı ve Portekiz arasında diplomat olan Sefarad Jozef Nasi‘nin 1550’de Siyonizm yaptığını ve Filistin’de Yahudi devleti kurmaya çalıştığını iddia ediyor. Neyse ki Sokullu “ustaca izlediği siyasi yöntem” ile bu planı bozmuş. Yaygınca bilindiği üzere Siyonizm bir siyasi ideoloji olarak 1800’lerin sonunda ortaya çıktı – yani Süleyman ve II. Selim için çalışan Nasi’nin bu fikirle bir ilişkisi yoktu.

Hitler benzetmesinde bulunan ve savaşı körükleyen açıklamalarına Sakarya Üniversitesi’nden herhangi bir yorum gelmedi.