Haberler

Stalingrad’ın Beyaz Zambağı: Lidya Vladimirovna Litvyak

Kaynak: War History Online

Özet çeviri: Reneta Sibel Yolak

Lidya Vladimirovna Litvyak, 18 Ağustos 1921′ de Moskova’da doğdu, çocukluk yıllarından itibaren havacılıkla ilgilenmeye başladı 15 yaşında ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve 1930 yılının sonlarında uçuş ehliyetini aldı ve sonra uçuş eğitmeni olarak 45 pilot yetiştirdi.

Yahudi pilot kızın avcı uçağının kapağında beyaz zambak vardı, bu yüzden “Stalingrad’ın Beyaz Zambağı” olarak adlandırıldı.

1941’de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği’ni işgal edince, Kızıl Hava Kuvvetleri, özellikle kadınlardan oluşan bir birim oluşturdu.

Bunun üzerine, Litvyak hemen bir savaş pilotu birliğine katılmaya gönüllü oldu. Ancak diğer pilotları eğitmiş olmasına rağmen, “deneyimsizliğe” dayalı olarak reddedildi.  Kızıl Hava Kuvvetleri, muharebe pilotları arasında erkek politikasını koruduğu için kabul edilmedi. Fakat daha sonra, 100 uçuş saatini geçince savaş pilotu oldu.

Bir Yahudi kız olarak Nazilere karşı göklerde savaşmaya başladı ve kısa süre sonra yükselen bir yıldız olarak ortaya çıktı. Eylül 1942’de de Stalingrad’daki savaşa dahil oldu, 22 Mart ve 16 Temmuz 1943’te iki kere yaralandı, 1943’ün başlarında teğmen oldu.

Litvyak, 2. Dünya Savaşı sırasında,bir düşman avcı uçağını vuran ilk kadın olan bir Yahudi savaş pilotuydu. Eylül 1942 ve Temmuz 1943 arasında Alman uçaklarına karşı belgelenmiş 12 zafere imza attı.

Ayrıca, diğer pilotlarla paylaştığı birçok zafere sahipti ve bunu 20’ye çıkardı.  O artık hem düşman avcı uçağı vuran ilk kadın pilot hem de beşten çok uçak düşürenler verilen ünvan olan as pilot ünvanını alan ilk pilot olmuştu.

Bir Alman avcı ası olan Erwin Maier’i vurulup esir alındığında, Alman avcı ası, Litvyak ile yüzleştirilene kadar bir kadının onu vurduğuna inanmayı reddetti ancak Litvyak uçuştaki tüm manevraları doğru bir şekilde tarif ettiğinde bunun doğru olduğunu kabul etti.

Öldüğünde henüz 21 yaşındaydı, önce tutsak düştüğünden şüphelenildi ve Stalin, yakalanan bir Rus’un otomatik olarak bir hain olarak kabul ettiğinden, Sovyetler Birliği Kahramanı Ödülü verilmedi.

Fakat 1979’da araştırmacılar, kimliği belirlenemeyen bir kadın pilotun, Dmitrievka köyünün Shakhterski bölgesinde gömüldüğünü keşfetti ve yapılan araştırma neticesinde bulunan cesedin Yahudi Savaş Pilotu Lidya Litvyak’a ait olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine, 1990 yılında da Mihail Gorbaçov tarafından devlet cenaze töreni düzenlendi ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

1 comment on “Stalingrad’ın Beyaz Zambağı: Lidya Vladimirovna Litvyak

  1. […] vardır. Hem 20. yüzyılın hem de insanlık tarihinin en büyük muharebelerinden birisi olan “Stalingrad Savaşı” müzesi de şanına yaraşır bir büyüklük, görkem ve içeriğe […]

Comments are closed.