Göze Çarpanlar Haberler

İsrail solunun simge ismi Zeev Sternhell öldü

İsrail’de faşizm ve aşırı milliyetçiliğe karşı sert eleştirileriyle tanınan siyaset bilimci Zeev Sternhell 85 yaşında vefat etti. Sternhell, İsrail’de yükselen aşırı milliyetçiliği ‘Yahudi halkının büyük çoğunluğunu neredeyse yok eden Avrupa tipi milliyetçiliğe’ benzetmesiyle tanınıyordu.

Kaynak: GazeteDuvar

 Son yıllarda sesini giderek daha az duyurabilen İsrail solunun simge isimlerinden Zeev Sternhell 85 yaşında öldü. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Sternhell, faşizm karşıtı kitapları ve İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki yerleşimlerine karşı çıkmasıyla tanınıyordu.

‘AŞIRI MİLLİYETÇİLER İSRAİL’İ ELE GEÇİRDİ’

Holokost’tan kurtulmuş bir isim olan Sternhell, İsrail solunun aşırı milliyetçiliğin gölgesinde kaldığına dair eleştirileriyle de biliniyordu. 2018 yılında Haaretz gazetesinde kaleme aldığı makalede, “Sol artık burada ortaya evrimleşen zehirli aşırı milliyetçiliği yenilgiye uğratma becerisine sahip değil” demiş, İsrail’deki aşırı milliyetçiliği ‘Yahudi halkının büyük çoğunluğunu neredeyse yok eden Avrupa tipi milliyetçiliğe’ benzetmişti. Sternhell, 2008 yılında bir aşırı milliyetçinin Kudüs’teki evine düzenlediği bombalı saldırıdan hafif yaralanarak kurtulmuştu.

2. DÜNYA SAVAŞI’NDA KATOLİK GİBİ YAŞADI

‘Faşist İdeolojinin Doğuşu’ isimli, faşizmin Avrupa kültüründe derin kökler saldığını savunduğu kitabıyla tanınan Sternhell, Polonya doğumlu bir Yahudi’ydi. Holokost sırasında bir Katolik kimliğine bürünerek hayatta kalmış, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bir süre Fransa’da yaşayıp 16 yaşında 1951’de İsrail’e göç etmişti. Sternhell, İsrail devletinin kuruluşunda temel alınan sosyalist ilkelerden kopulduğunu, milliyetçi siyasi hedeflerden uzaklaşıldığını savunuyor; yasadışı yerleşimlerin ve Filistinlilere yönelik politikaların İsrail demokrasisini riske attığını vurguluyordu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’yı ilhak planının da son olarak ‘yeni bir apartheid devletinin kurulması’ olarak nitelemişti.