Afedersin Antisemit Haberler

Ekşi Sözlük’e Göre ‘Türkiye’de Yahudi Olmak’

Ekşi Sözlük’te ‘türkiye’de yahudi olmak‘ başlığının altına yazılanlar Türkiye’de gençler arasında Yahudilere bakışla ilgili fikir veriyor.

15 sayfalık yorum olan bu maddede bazı yorumlar belli ki kişisel deneyimlerini anlatan Yahudiler tarafından yazılmış. ‘okulda yahudi olduğunuzu öğrenenler yanınıza oturmak istemeyebilir.‘ gibi antisemitizm deneyimlerinden bahsediliyor. Birçok farklı yorumcu ‘ülkemizde antisemitizmin yaygınlığı düşünüldüğünde hiç de kolay olmadığı söylenebilir‘ gibi gözlemlerde bulunurken bir sürü kişi de 1934 Trakya Pogromu‘ndan Varlık Vergisi‘ne, 6-7 Eylül İstanbul Pogromu’ndan 2003 Neve Şalom saldırına örnekler veriyor. Birçok kullanıcı Türkiye’de Yahudi olmayı Alevi, Ermeni, veya Rum olmakla karşılaştırıyor, benzer zorluklara sebep olduğunu söylüyor.

Ancak azınlık olma sorunsalından bahsedenler kadar, bu başlığı antisemitizm yapmak için kullanan veya asıl zorluk çekenlerin Türkler olduğunu söyleyenler de var. Bir yazar Yahudi olmanın herhangi bir sorun yaratmadığını söyleyerek yaygın olan ‘Türkiye’de ırkçılık yoktur‘ fikrini tekrarlıyor. Hatta daha ileriye gidip devletin (bazı Yahudilerin de desteğiyle) ısrarla tekrar ettiği ‘Türkiye Yahudilere kucak açar’ mitini tekrarlıyor.

Birtakım Ekşi sözlük yazarı Yahudi kelimesini okuduğu anda aklı doğrudan İsrail’e gidiyor ve Türkiye bağlamından tamamen ayrılıyor. Hemen İsrail’de ve Gazze’de yaşayan Müslümanlar’ın durumuyla karşılaştırılıyor ve bu şekilde Yahudilerin Türkiye’de ‘eşitsizlik’ yaşaması haklı (!) çıkartılıyor. (Filistinliler değil Müslümanlar denerek Filistin Hristiyanların durumunun hiç umursanmadığının da altı çizilmeli)

İsrail’i düşünen bir başka yazar da Türkiyeli Yahudilerin paralarını ‘Siyonist örgütlerine’ bağışladığını iddia ediyor.

Bazı yazarlar ise alışıldık Yahudi nefret kalıplarını kullanıyor. Yahudilerin tümünün zengin ve cimri olduğu gibi bilindik antisemit unsurları tekrarlıyor.

Bir başka kullanıcı ise İTÜ’de tanıştığı birtakım Yahudi’yi beğenmeyişinden bahsediyor, ardından da bu Türkiye vatandaşlarının neden İTÜ’de olduklarını anlamadığını belirtiyor.

Belki de en dürüst, hatta bir derece umut verici olan yorum ise Yahudilerle ilgili bir fikri olmadığını söyleyen bir yazardan geliyor. Türkiye’de yaşayan çoğu insanın pozisyonunu anlatan kişi konuya uzak olduğunu ve hiç Yahudi’yle tanışmadığını söylüyor.