Haberler

Portekiz’de Vatandaşlık Kanunu Değişim Fikrine Tepkiler Artıyor

Kaynak: Christiana Martins & Pedro Cordeiro (Expresso Gazetesi) Çeviren: Kenan Cruz Çilli

Sefarad Yahudilerinin Portekiz vatandaşlığı almasına imkan veren kanunu hükümet değiştirmeyi konuşuyor. Bu girişimine karşı tepkiler artmaya devam ediyor.

Sosyalist Parti’nin (PS) yeni vatandaşlık yasası kapsamında Sefarad Yahudilerine Portekiz vatandaşlığına yol açan maddeyi değiştirme girişimi polemiğe sebep oldu. Parti içi tepkiler de giderek artıyor. Aralarında parti genel eski başkanı Maria de Belém Roseira da yer alan bir grup Portekizli sosyalist, Sefaradlara iki yıl ikamet zorunluluğu getiren bu kanun değişikliğine karşı ortak bir bildiri hazırlıyor.

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti’den (PSD) de bazı isimler bu kanun değişikliğine karşı pozisyon aldı. PSDli Carlos Abreu Amorim’e göre bu kanun değişikliği Portekiz’in kendi tarihi ve kendi hatalarıyla yüzleşmesine ters düşüyor.

Lizbon ve Porto şehirlerinde bulunan Yahudi cemaatleri de benzer bir şekilde kanun tasarısına karşı çıktılar. Sefaradlara vatandaşlık yolunu açan kanunu başından beri takip eden ve başvuruları inceleme komisyonunda bizzat bulunan Lizbon cemaati mensubu Esther Mucznick’e göre: “[Yahudi cemaati] süreç boyunca yapılan tüm başvuruları büyük bir özveri ve itinayla inceledi ve Portekiz devletiyle yapılan işbirliğini hep karşılıklı itimat içinde yürüttü.”

[…]

Yeni şartlar mecliste onaylanırsa 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek. ABD merkezli Anti-Defamation League (ADL) örgütü Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’ya seslenerek bu kanunun parlamento tarafından kabul edilmesi durumunda onaylamamasını talep etti. ADL CEO’su Jonathan Greenblatt’a göre bu kanun değişikliği ne Portekiz’in ne de uluslararası Yahudi toplumlarının yararına olur.

[…]

2 comments on “Portekiz’de Vatandaşlık Kanunu Değişim Fikrine Tepkiler Artıyor

  1. […] belirtilmiştir. Türkiyeli Yahudiler’in daha da dikkatini çeken bu yasayla binlerce Türkiye Yahudisi Portekiz vatandaşı oldu ve olmaya devam ediyor. Erdemir “Pek çok Türkiyeli yurttaşımızın da […]

  2. […] Portekiz’e efektik bağ benzeri bir beklentiyi dahil etmeyi görüşmüş, ancak gelen tepkiler sonrasında hiçbir aksiyon almamıştı. Ancak daha önce de kamuda tartışılan bu […]

Comments are closed.