Haberler

İsrail’de 3 Seçimden Sonra Hükümet Kuruldu, İlhak Konuşuluyor

Değişiklik anlaşmasıyla kurulan yeni hükümeti önce Likud’dan Benjamin Netanyahu, ardından Kahol Lavan’dan Benny Gantz yönetecek. 34 kabine üyesi olan bu toplama hükümet İsrail tarihinin en büyüklerinden biri.

Sağ partilerden kabine üyeleri

18 ay süresince İsrail geçici hükümetler tarafından yönetildi. Bu sürede 3 seçim yapıldı ve ülkenin en uzun görev yapan Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun daha önce kurduğu sağcı koalisyon 120 sandalyelik Knesset’te 61 sandalyelik çoğunluğu hiç yakalamayadı. Ancak üçüncü seçimin sonunda ve koronavirüs krizinin baskısı altında Bibi olarak bilinen başbakanın iktidarını sona erdirmek için yola çıkan Kahol Lavan partisi parçalandı.

Merkez ve merkez-soldan üyeler

Merkez soldan sağa geniş bir anti-Bibi yelpaze olan Kahol Lavan (Mavi Beyaz) partisi lideri Benny Gantz Mart ayındaki seçimden sonra azınlık hükümeti kurmaya yaklaştı. Ancak Gantz desteğinin çoğunu Arap İsraillilerden alan Birleşik Liste’den destek alarak iktidara gelmekten kaçındı. Arap milletvekilleri tarafından dışarıdan verilen desteğin bile hükümetin Siyonist imajını bozacağı düşünüldü.

Hükümet Nasıl Kuruldu? Hangi İsimler Yer Aldı?

Sonunda Gantz Netanyahu’yla 18 ay değişimeli başbakanlık modeli üzerinden bir koalisyon anlaşması sağladı ve bugün hükümet kuruldu. Netanyahu’ya karşı süren yolsuzluk araştırmasına ve giderek otoriterleşen yönetimine rağmen böyle bir anlaşma yapılması Kahol Lavan’da bölünmeye yol açtı. Üç seçimin hemen öncesi birincil amacı Bibi’yi devirmek olan Kahol Lavan parçalandı ve ikiye bölündü. Liderlerden Yair Lapid ana muhalefet lideri olmuş oldu. Gantz ise Netanyahu’ya kurduğu hükümette şimdilik Savunma Bakanı olarak görev yapacak. 18 ayın sonunda ise başbakan olması bekleniyor ancak hızlı değişen İsrail siyasetinde bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hala muamma.

Kabinede daha önce homofobik söylemleriyle gündem olan Rafi Peretz yer alırken, Bibi’nin Likud’daki parti içi rakiplerinden Gideon Saar dışarıda bırakıldı. Sözde ‘milli birlik’ hükümeti olan oluşumda 3 seçimlik zincirde tarumar olan ülkenin kurucu partisi İşçi Partisi’nden Amir Perez de var. Aliya ve Göçmenlik Bakanı olan Pnina Tamano-Shata kabineye giren ilk Etiyopya doğumlu Yahudi. Kendisi ayrıca Knesset’e seçilen ilk Etiyopyalı kadın olmuştu.

İlhak Nereden Çıktı?

Hükümet anlaşması açıklandığından beri Batı Şeria Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin İsrail’e resmen ilhakı konuşuluyor. Gayrimeşru şekilde İsrail’in kontrolü altında olan bu yerlerde binlerce İsrailli Yahudi yaşıyor. Bu yerleşimler su, elektrik ve yol ağları gibi altyapılarla da İsrail’in tanınmış sınırlarına bağlı durumda. Bugünki konuşmasında Netanyahu bu yerleşimlerin resmen İsrail’e ilhakını planladığını söyledi. İşgal altında inşa edilen bu yerleşimlerin resmen İsrail egemenliğine girmesi uluslarası hukuka şüphesiz ters olsa da başbakan bu konuda hiçbir çekinceden bahsetmedi. İlhak siyasetine Gantz’ın muhalif olmayacağı düşünülüyor.

Bu resmi genişleme İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’da Filistinlilere olan ayrımcılığı daha da mercek altına sokacak. Fiilen zaten bu yerleşimde yaşayanların vatandaş, yerleşimin etrafındaki köylerde yaşayan Filistililerin haktan mahrum hali iyice resmileşmiş ve saklanamaz hale gelecek. AB ve Ürdün’den gelen dikkat çağrılarına rağmen ikitidara kuvvetli dönen Netanyahu’nun yaz ortasında ilhak adımlarına başlayacağı söyleniyor.

1 comment on “İsrail’de 3 Seçimden Sonra Hükümet Kuruldu, İlhak Konuşuluyor

  1. […] politikaların İsrail demokrasisini riske attığını vurguluyordu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’yı ilhak planının da son olarak ‘yeni bir apartheid devletinin kurulması’ olarak […]

Comments are closed.