Haberler

Sefarad Portekiz Vatandaşlığına Kısıtlama

Portekiz’de yıllardır tartışılan vatandaşlık yasasının önümüzdeki haftalarda değiştirileceği öngörülüyor. Yeni kanuna göre Sefarad Yahudilerinin vatandaşlık alabilmesini sağlayan maddeye Portekiz’de iki senelik ikamet zorunluluğu eklenecek.

2015 yılında yürürlüğe giren kanuna göre Sefarad kökenli Yahudiler Portekiz vatandaşlağına başvurabiliyordu. 2020’de Portekiz vatandaşlığına başvuran Sefaradların sayısı 50 bini geçmişti, bu başvurulardan da yaklaşık 17 bini onaylanmıştı. Yeni görüşülen yasa tasarısına göre Sefaradların vatandaşlık yolu zorlaşacak.

Eski vatandaşlık kanununun değiştirilmesi uzun zamandır Portekiz iç siyasetinin en önemli tartışma konularından biriydi. Zira eski kanunun yarattığı bazı yasa boşluklarından dolayı eski Portekiz sömürgelerinden gelen Afrika kökenli birçok Portekiz sakini vatandaşlıktan mahrum bırakılmıştı. Bu mağduriyetleri yaratan kanun uzun yıllardır Portekiz kamuoyunda sıkça tartışıldı ve eleştirildi.

Yeni tasarlanan kanuna göre evlilik yoluyla Portekiz vatandaşlığına geçiş kolaylaşacak, aynı zamanda Portekiz’de doğan göçmen çocuklarının da vatandaşlığa yolu açılacak. Bu yeni kanuna göre ebeveynlerin milliyeti gözetmeksizin Portekiz’de doğan göçmen çocukları bir sene ikametten sonra otomatikman Portekiz vatandaşı sayılacak.

İktidarda olan Sosyalist Parti (PS) ve hükümeti dışarıdan destekleyen PAN ve Portekiz Komünist Partisi’nin (PCP) hazırladığı yeni yasa tasarısında Afrika kökenli Portekizlilerinin mağduriyetinin giderileceği için, yeni yasa basın tarafından ilerici olarak nitelendirildi. Ülkedeki manşetlere de en çok yasanın bu yönü yansıtılıyor. Sefarad Yahudilerinin vatandaşlığına getirilen sınırlamalar ise gözden kaçıyor.

Kaynak

https://www.publico.pt/2020/05/12/sociedade/editorial/avancos-recuos-lei-nacionalidade-1916117

https://observador.pt/2020/05/12/nacionalidade-a-nascenca-pode-ser-concedida-a-filhos-de-imi grantes-com-um-ano-em-portugal-propoe-o-ps/

https://www.rtp.pt/noticias/pais/mais-de-50-mil-descendentes-de-judeus-sefarditas-pediram-par a-ser-portugueses_n1203364