Afedersin Antisemit Haberler

ABD’deki “Karantina Bitsin” Protestolarında Antisemitizm

Hafta boyunca ABD’nin farklı yerlerinde eyalet devletlerinin evden çıkma yasaklarına karşı sağcı protestolar gerçekleşti. En büyüğü Michigan eyaletinin başkenti Lansing’de yaşanan protestoya birkaç bin kişi katılırken bazı protestolar yüzün altında kaldı. New York Times’in haberine göre sağcı grupların ve Trump hükümetiyle ilişkili kişilerin organizasyonda parmağı vardı.

Birçok vatandaşın ağır silahlarla geldiği protestolarda Konfederasyon bayrağı gibi ırkçı semboller görüldü. Trump veya Amerika bayrağı taşıyan katılımcılar çoğunluktaydı ancak protestoya katılan Amerikalı Neo-Naziler doğrudan Yahudileri hedef alan pankartlar da taşıdı.

Ohio’nun Kolombus şehrinde gerçekleşen protestoda ‘Gerçek Salgın’ başlığı altında başında Yahudi kipası ve üzerinde 6 köşeli yıldızla Yahudileri temsil eden bir fare olan şu pankart dikkat çekti.

Yahudi hak örgütü ADL’nin Ekstremizm Merkezi yönetici Oren Segal pankartı taşıyan şahsın daha önce de Nazi ideolojisini gösteren eşyalarla protestolara katılan, bilinen bir neo-Nazi olduğunu belirledi. Segal adamın NSM adlı neo-Nazi gruptan olduğun belirtti ve adamın bir neo-Nazi toplantısından fotoğrafını paylaştı. Protestolara destek vererek karantina kararları alan eyaletlerin ‘özgürleştirilmesi’ gerektiğini söyleyen Başkan Trump protestolardaki neo-Nazi destekçileri konusunda bir yorumda bulunmadı.