Yemek

Pesah’ın Vazgeçilmezi Pırasa Köftesi Tarifi

Albondigos de pırasa ya da Türkçe adıyla pırasa köftesi bana göre Pesah sederinin gizli kahramanıdır. Uzunca bir duadan sonra her yemek heyecanla beklenir ama pırasa köftesi bir başka beklenir. Sefarad yemek kültürünün bu lezzetini mutfağına taşımak isteyen herkes için işte pırasa köftesi tarifi!

Malzemeler:

  • 2 kilo pırasa
  • 250 gr. kıyma
  • 4 matza mojada (ıslanmış matsa) ya da muadil miktarda ekmek içi
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber

Kızartmak için:

  • Matza unu / normal un
  • Yumurta

Pırasaları iki parmak genişliğinde kesip 50 dakika kadar haşlayın. Şekilleri yamulup, renkleri dönüp, katları birbirinden ayrılınca suyunu süzüp soğumaya bırakın. Şimdi en önemli kısma geldik, pırasaların bütün suyunu sıkın. Ne kadar iyi sıkarsanız sonuç o kadar güzel olacak. Soğumuş pırasaları avuç avuç alıp sıkın, sıkılınca küçülecekler, sonra iki avuç pırasayı birleştirip tekrar sıkın. Bu noktadan sonra ellerinizle sıkmak mümkün olmayacak, kalan pırasayı tülbentin içine koyun, bir de tülbentle sıkın. Ben yaparken 2 kilo pırasadan bu kadar kaldı:

Önceden suda beklettiğiniz iyice yumuşamış dört matzayı sıkın. Pesah ve hamursuz yemek gibi bir kısıtlamanız yoksa aynı işlemi ekmek içiyle de yapabilirsiniz. Benim pırasa ve matza miktarım şöyle oldu:

Kıyma ile matzaları karıştırın, aşağıdaki resimde pek anlaşılmıyor ama rengin tatlı bir pembeye çalmasını istiyoruz, kıyma / matza oranını bu şekilde tutturabilirsiniz.

Şimdi bu harca pırasa, 1 yumurta, tuz ve karabiber ekleyin ve iyice yoğurun. Eğer baştaki sıkma işini iyi yaptıysanız bu harç elinize aynen köfte harcı gibi gelecek. Yapış yapış olmayacak ve kendini toplayacak.

Elinizi ıslata ıslata şekil verin. Yassı ve yuvarlak olması tercih edilir, diğer türlü içi zor pişer.

Klasik ve en güzel pişirme şekli kızartmaktır. Kızartırken önce matza ununa/ normal una sonra yumurtaya batırın ve yağa atın. Yağ miktarını köftelerin yüksekliğini azıcık geçecek kadar ayarlayın ki içi pişsin. Kahverengine çalan altın rengine ulaştığımızda pırasa köftelerimiz hazır!

Başka pişirme alternatifleri vermek gerekirse;

  • Köfte haline getirip fırına atabilirsiniz
  • Köfte haline getirip tavada az yağla altını üstünü pişirip içinin pişmesi için fırına atabilirsiniz.
  • Köfte haline getirip un ve yumurtaya bulandıktan sonra tavada az yağla altını üstünü pişirip içinin pişmesi için fırına atabilirsiniz.

Eğer isterseniz pırasa köftesini etsiz de yapabilirsiniz. Pırasa, matza / ekmek içi ve yumurta ile harcı karıp kızartmadan pişirip soğutabilirsiniz. Biz evde buna Prasifuçi deriz. Meze gibi sıcaklardan önce servis etmeye gayet uygun olur. Ancak bana sorarsanız pırasa köftesinin en güzeli her zaman anneanne elinden çıkan ve Pesah sofrasında aile ile beraber yenendir. 

Bu vesileyle herkese Hag Sameah! Sevdiklerimizle beraber oturacağımız nice nice Pesah sofralarına…