Afedersin Antisemit Haberler

Vedat Milor’a ‘Defol İsrail’e Git Yahudi’ Lafı

Geçtiğimiz günlerde Twitter’da bir kullanıcı gurme Vedat Milor’a ‘Defol İsrail’e git Yahudi’ diye laf attı. Orijinali silinen twit üzerine Vedat Milor yorum yaptı.

Ardından anonim internet ortamlarının yarattığı, sorumluluğun olmadığı bir toplumsal alanın sorunluluğuna dikkat çekti.

Bu olay Cumhuriyet ve Sözcü gibi birçok ana akım medyada haber oldu. Ancak nedense ne Milor’un cevabında ne de haberlerin hiçbirinde küfürün antisemit oluşu üzerine bir yoruma rastlanmadı.

Gerçek şu ki Twitter’da (Türkçe veya İngilizce) bir derece Milor’un dikkat çektiği anonimlikten kaynaklı olarak antisemitizm gayet yaygın. Sevilmeyen bir kişi hemen ‘Yahudi’ olarak yaftalanabiliyor. Yahudi olmanın neden bir küfür olduğu ise sıklıkla tartışılmıyor. Çünkü tabi ki öyle. Çünkü Türkiye toplumu gayet iyi biliyor ki Yahudi olmak küfür olacak kadar kötü bir şey. Buradan bazi çıkarımda bulunabiliriz. Ya bu haberleri yapan gazeteler Yahudi olmanın gerçekten küfür olacak bir durum olduğunu düşünüyor, ya da bu küfür onlar için o kadar doğal ki burada bir nefret söylemi olduğunu fark etmiyor veya umursamıyorlar.

Bunun üstüne küfürdeki İsrail’e gitme – Yahudi olması ilişkisinin altının aranmaması da ilginç. Yahudi olanların otomatik olarak doğup büyüdükleri, birçok ‘Türkten’ daha uzun zamandır bu topraklarda yaşadıkları ülkeyi terk etmeleri gerektiği fikri Türkiye medyasında belli ki o kadar oturmuş ki bunun sorgulanması gerekli görülmemiş.

Vedat Milor üzerinden yapılan bu anlamsız antisemitizmden ve haberlerden Türkiye’de oturmuş olan Yahudi nefretini, Yahudi’nin bir küfür oluşunu, İsrail’le olan ‘doğal’ bağlantısını (ve Türkiye’ye olan bağlantısızlığını) tekrar görmüş oluyoruz.