Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Merkel Auschwitz Toplama Kampını İlk Kez Ziyaret Etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel Polonya’daki Auschwitz-Birkenau Nazi toplama ve imha kampını ilk kez ziyaret ederek kampta ölen bir milyon 100 bin kişi için saygı duruşunda bulundu.

Kaynak: DW

Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi işgali altındaki Polonya’da Auschwitz-Birkenau’da kurulan toplama ve imha kampını ilk kez ziyaret eden Başbakan Angela Merkel, burada Nazi Almanyası’nda öldürülen bir milyon 100 bin Yahudi, Roman, eşcinsel veya sosyalist için saygı duruşunda bulundu.

Nazilerin en büyük toplama ve imha kampının korunmasına yönelik çalışan Auschwitz-Birkenau Vakfı’nın onuncu kuruluş yıldönümü nedeniyle eski adıyla Oscwinchim olan Auschwitz’e gelen Merkel’e Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de eşlik etti.

Merkel: Derin bir utanç duyuyorum

Merkel burada yaptığı konuşmada “Burada Almanlar tarafından işlenen barbarca suçlardan dolayı derin bir utanç duyuyorum” dedi. “Auschwitz Almanlar tarafından işletilen bir imha kampıydı, bir Alman kampıydı” diyen Merkel Almanların burada işlenen suçlardaki sorumluluğunun asla sona ermeyeceğini belirtti. Merkel “Bu müzakere edilebilir değil. Bu bizim kimliğimizin sarsılmaz bir parçası” ifadelerini kullandı. Morawiecki de Nazi Almanyası’nın işlediği suçların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak “Bu hatırayı aktarma sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.

Almanya, Auschwitz-Birkenau Vakfı’na 60 milyon euro dolayında olan mali desteğini perşembe günü 120 milyon euroya çıkartacağını duyurmuştu.

27 Ocak 2020 tarihi, Auschwitz imha kampında kalanların Sovyet Kızıl Ordusu tarafından kurtarılışının 75’inci yıldönümü.