Afedersin Antisemit Arşiv

Cumhuriyet Gazetesi Arşivinden Antisemitizm Çıkarttı

Cumhuriyet Gazetesi’nin 1 Aralık 2019 tarihli Pazar ekinin arşiv sayfasında yayınlanan antisemit karikatür tepki çekti.

Cemal Nadir imzalı karikatür Cumhuriyet Gazetesi’nde 12 Ağustos 1945 tarihinde ilk defa yayınlanmış. Karikatürde büyük burunlu ve siyah şapkalı olarak resmedilen ‘Bay Salamon’ siyasi parti kurmak yerine ‘bir parti vurmayı’ tercih ediyor.

Cumhuriyet Gazetesi 75 sene önce yapmış olduğu hatadan ders çıkarmayarak, utanmayarak ve hatta eski günleri yad edercesine antisemit karikatürünü sayfanın tepesinde yayınlamaktan çekinmemiş.

Gazeteye Türkiye Yahudi Toplumu eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh başta olmak üzere pek çok kişi Twitter üzerinden tepki gösterdi.

İbrahimzadeh, bu antisemit karikatürden günümüze değişen hiçbir şey olmadığını ve azınlık toplumlarının tüm bu provakasyonlar sonucunda artık ‘vitrinlik’ kaldığını üzülerek belirtti.

1945 yılında Holokost yeni bitmiş, Trakya Pogromu’ndan 10, Yirmi Kur’a Askerlik’ten 4, Varlık Vergisi’nin üzerinden 3 sene geçmiş ve 6-7 Eylül Pogromu’nun yaşanmasına daha 10 sene vardı. Cumhuriyet bu dönemde Türkiye’deki Yahudilere karşı antisemit karikatür çizerek halkı galeyana getirebilecek potansiyeldeydi.

Gazetenin karikatürü yanlışlıkla yayınladığını iddia edenler olsa da, üzerinden 4 gün geçmesine rağmen gazeteden hiçbir yetkili özür dilemedi veya bunun bir hata olduğunu belirtmedi.

Av. Murat Ruben de karikatürün bilinçli olarak konulduğunu savundu.

Rivokhay isimli Twitter kullanıcısı, Cumhuriyet’in bu paylaşımının bir itiraf niteliğinde olduğunu belirtti.

https://twitter.com/Rivokhay/status/1201571303083388928?s=20

Mayir Saranga ise Cumhuriyet Gazetesi’nin kendi yayın ilkelerine uymadığının altını çizdi.