Arşiv Göze Çarpanlar

Mezarlık Üstüne Düğün Salonlu Millet Bahçesine Tepki: Proje Derhal Durmalı

Ermeni ve Süryani mezarlıklarının bulunduğu Dargeçit’teki “Tirbik” bölgesinde proje uygulamasına geçen düğün salonlu millet bahçesine Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı ve meclisteki iki azınlık vekili tepki gösterdi.

Kaynak: bianet, Pınar Tarcan

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1 milyon 270 bin TL’lik ihale bedeli ile AKP’nin seçim vaadi olan “Millet Bahçesi” adı altında park ve düğün salonu yapıldı.

“Saray Mahallesi Rekreasyon Projesi” olarak yapılan park ve düğün salonu Mart 2016’da belediyeye atanan kayyım tarafından başlatılmıştı.

Yerel halk, “Tirbik” adı verilen bölgedeki  proje alanının Süryani ve Ermeni mezarlıkları olduğunu kaydetti.

Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türkel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekilleri Tuma Çelik ve Garo Paylan söz konusu gelişmeyle ilgili görüşlerini bianet’e aktardı.

Türker: Federasyon olarak şiddetle kınıyoruz

Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, “Mezarlık olayı gerçekten ciddi bir olay” dedi ve ekledi:

“Bu Süryanileri rencide eden daha fazla düşünmeye sevk eden ‘sıra ölülerimize mi geldi’ diye sorduran bir olay oldu.

“Bunun olmaması gerekiyor, federeasyon olarak şiddetle kınıyoruz. Tabii bu olay bize geçmişi hatırlattı, geçmişti de benzeri olaylar olmuştu. Belediyeler el değiştirir değiştirmez hemen mezarlıktır orasıdır bıurasıdır bu bir talancılıktır, başkalarının ölülere de saygı duyulmadığının kanıtıdır.

“Rantçılara izin verilmesin”

“Biz olayı soruşturacağız olayın peşini bırakmayacağız. Siyasi partiler de hukukçular da bu arada ellerinden gelen çabayı göstermeli.

“Bu rantçılara izin verilmesin. Bu bir anlayıştır, bu anlayışın durdurulması lazım.

Çelik: Çalışma derhal durdurulmalı

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, “Türkiye’nin pek çok yerinden benzer olaylarla karşılaşıyoruz. Daha önce Van’da ve Tekirdağ’da da benzer tablolarla karşılaştık” derken ekledi:

“Bölgede yıllarca Süryaniler yaşamıştır. Bu mezarlıkların Süryanilerin atalarına ait olması olasıdır. Mezarlık gibi oldukça hassas konularda dahi saygı göstermiyorlar.

“Bu alanda çalışma yapılırken mezarlar ve mezar taşlarıyla karşılaşılmıştır. Çalışma o an durdurulmalı ve uzmanların eşliğinde inceleme yapılmalıydı. Müze, kültür müdürlüğü ve ilgili kurullar harekete geçmeliydi.

“Çalışma derhal durdurulmalı ve gerekli incelemeler yapılmalıdır.”

Paylan: Mezarlık üzerine yapılan tuvalet de duruyor

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Van’ın Edremit ilçesindeki bir Ermeni mezarlığına geçen yıl inşa edilen tuvaletin, tüm çabalara karşın hala durduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıl yine bir ermeni mezarlığı üzerinde kayyım tuvalet inşa etmişti bunun yıkılması yönünde kültür bakanıyla görüştüğüm halde ve kendisi bütçe komisyonunda talimat verdiği halde bu tuvalet hala yıkılmadı.

“Cezasız kalan her şey maalesef tekrarlıyor.

“Şimdi de Dargeçit’e maalesef yine bir Ermeni mezarlığı üzerinde millet bahçesi yapılıyor.

“Çocuklarımızın elbette bir bahçede oynaması bizler için de çok önemli ama o toprağın altında yatanlara da saygı göstermemek büyük bir vicdansızlıktır.

“Durumun düzeltilmesini veya orada bir yeşil alana dönüştürülecekse oraya bu toprağın altında yatan Ermenilerin anasına diye bir taş, sembol konulması önemli olacağını düşünüyoruz.

“O bahçede de tuvalet olmamalı. Yeşil alan olarak korunmalı.”