Arşiv Göze Çarpanlar

Fransız Direnişi’nin simgesi, hayatını kaybetti

Kaynak: Artıgerçek

2. Dünya Savaşı’nda Yahudi ailelerin kaçmasına yardım eden Nazilere karşı direnişin simge isimlerinden Yvette Lundy 103 yaşında vefat etti.

2. Dünya Savaşı’nda Fransa’daki Nazi işgaline karşı direniş hareketinin simgelerinden biri olan Yvette Lundy, Fransa’nın kuzeyindeki Epernay kasabasında 103 yaşında öldü. Bir öğretmen olan Lundy, Fransa’daki Nazı işgali sırasında sahte belgeler hazırlayarak Yahudi ailelerin, çalışma kamplarından kaçan kişilerin ve savaş esirlerinin kurtarılmasına yardım etmişti.

Lundy, Possum Kaçış Hattı olarak bilinen rota üzerinde çalışan direniş ağının bir üyesiydi. Çok sayıda kişinin bu hat üzerinden Fransa’dan çıkışını ve Nazi zulmünden kurtulmasını sağlamıştı.

1940-1944 arasında, erkek kardeşinin çiftliğinde gizlenen Yahudi aileler için sahte belgeler düzenledi. 1944’te, 28 yaşındayken tutuklandı ve Almanya’daki Ravensbruck toplama kampına götürüldü. Buradan Buchenwald toplama kampına transfer edildi, kampın Nisan 1945’te Kızıl Ordu tarafından kurtarılmasıyla özgürlüğüne kavuşabildi.

Lundy, Fransız Direnişi’nin simge isimlerinden biri olmasına rağmen, 15 yıl boyunca yaşadıklarından hiç söz etmedi. 1959 yılındaysa, uzlaşma mesajı vermek amacıyla deneyimlerini Alman ve Fransız öğrencilerle paylaşmaya başladı. SS subaylarının önünde soyunmak zorunda bırakılmasını şu sözlerle anlattı: “Beden çıplak ve beyin mahvolmuş durumda. O anda bir çukur gibisiniz, hiçlikle dolu bir boşluk ve etrafınıza baktığınızda gördüğünüz şey de, daha fazla boşluk.”

Fransız devletinin sivillere verilen en yüksek ödülü olan onur madalyasını aldığı 2017’deyse, “Bugün hâlâ, her gün bir noktada kampı düşünüyorum… genellikle tam uyumadan önce” demişti. (Gazete Duvar)