Arşiv Haberler

Netanyahu Hükümet Kuramadı, Sıra Gantz’ta

İsrail’deki çekişmeli seçimden ikinci parti olarak çıkan Netanyahu sağ bloğun daha büyük olması üzerine seçimden sonra hükümet kurma görevini almıştı. Verilen sürede 120 sandalyelik Knesset’te 61 sandalye elde ededcek bir hükümet kuramayan Netanyahu hükümet kurma yetkisini dün Cumhurbaşkanı Rivlin’e iade etti.

Seçimin kazananı Kahol Lavon partisi lideri Benny Gantz kendisinin temsil ettiği merkez kanadın Netanyahu’nun sağcı Likud grubuyla Alman tarzı bir koalisyona girmesine ancak Netanyahu’nun liderliğinin sona ermesi koşuluyla hazır olması bu opsiyonu tıkadı. Yolsuzluk davası süren Netanyahu siyasi kariyerini sürdürmek ve davayı olabildiğince uzatmak için başbakanlığını sürdürmek istiyor. Önceki dönemde koalisyonuna katılan Avigdor Lieberman’ın seküler-milliyetçi Yisrael Beitenu partisi de dinci partilere fazlasıyla kuvvet veren bir Netanyahu koalisyonuna ortak olmayacaklarını ve seküler toplumsal reformların vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Rivlin’in hükümet kurma görevini Gantz’a vermesi bekleniyor. 33 sandalyesi olan Gantz 11 sandalyelik sol partilerle bir araya gelirse 44, daha çok Arap vatandaşlardan oy alan Birleşik Liste’den destek alabilirse 57 sandalyeye ulaşabiliyor. Gantz’ın Lieberman’ın partisiyle çalışıp aynı anda Birleşik Liste’den destek alması olanaksız görünüyor. İsrail’de üçüncü bir genel seçim olasılığı tekrar ortaya çıktı.

Hükümet kurabilirse dahi Benny Gantz liderliğinde, Kahol Lavan çoğunluklu bir hükümetin Filistin siyasetinde büyük bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.