Arşiv Haberler

Konya Belediyesi Nefret Panosunu Kaldırdı, Konu Meclis Gündeminde

Dün gündeme oturan Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir panoya asılan nefret içerikli poster gelen tepkiler üzerine kaldırıldı. Posteri yaptıran Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki kararına bir yorumda bulunmadı.

Konya’da ses getiren nefret posteri

Bazı haberlere göre sadece Elmalı Hamdi’de görülen resimdeki panoda değil, belediyeye ait birden fazla panoda bu nefret içerikli afişlere yer verilmişti. Bu afişlerin toplandığı söyleniyor ancak Konya Büyükşehir Belediyesi verdikleri ilk karar için bir özür dilemedi.

HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan alışıldığı gibi yine bu nefret olayını TBMM gündemine taşıyan kişi oldu. TBMM Başkanlığı’na ve İçişleri’ne soru önergesi veren Paylan şu soruları gündeme getirdi:

HDP milletvekili Garo Paylan

1. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüs duraklarında, ırkçılık ve nefret söylemi içeren, nefret suçuna teşvik eden ifadelerin yer aldığı afişlerin asılmasını nasıl açıklarsınız?
2. Söz konusu afişler, asılmadan önce, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenmiş midir? 
3. Bakanlığınızca, afişlerin asılmasına onay veren belediye yetkilileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
4. Nefret söylemini kullanan, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı hakkında Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılmış mıdır?
5. Bakanlığınız yerel yönetimlerde nefret söylemlerini engellemek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
6. Nefret söylemlerinin yaygınlaşmasında, sizin de dahil olduğunuz muktedirlerin sıkça nefret söylemi kullanmasının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Yine alışılageldiği gibi ne İçişleri’nden, ne AKP TBMM grubundan, ne de yargıdan bir yorum veya aksiyon bekleniyor. Buna karşın İnsan Hakları Derneği’nden Eren Keskin posterden sorumlu olan Saadet Partisi gençlik kolları AGD ve MGV için ve AKPli Konya Belediye Başkanı için ırkçılıkla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Geçmişte de İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon benzer davalarda yer almıştı.