Arşiv Göze Çarpanlar

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri sahiplerini buldu: Onur Ödülü, davranış nörolojisi alanında çalışan Prof. Dr. Mesulam’a verildi

Video: Eczacıbaşı Topluluğu, Youtube – Prof. Dr. Marsel Mesulam’ın sunuşu

Kaynak: T24

DEczacıbaşı Topluluğu, kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın, tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 1959 yılında başlattığı ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’ sahiplerini buldu. Bu seneki Tıp Onur Ödülü, Prof. Dr. Marsel Mesulam‘ın oldu. 

Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Mesulam’a ödülünü, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

Bülent Eczacıbaşı ve Marsel Mesulam

Ödül töreninde konuşan Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin çağdaş geleceğine duydukları umut ve güven ile yola devam ettiklerini belirterek, “Sanayi alanındaki girişimlerimiz, sosyal alandaki yatırımlarımız ile bir ağacın birbirini besleyen dalları gibi, birbirine karışarak hep göğe yükseldi. Başarısını, yarattığı toplumsal değer ile ölçen kurucumuz Nejat Eczacıbaşı’nın inanç ve heyecanı, bugün hepimizin ruhuna canlılık vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Marsel Mesulam kimdir?

Robert Kolej’i bitirdikten sonra Harvard Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve akademik kariyerini Chicago’da Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Prof. Dr. Mesulam, hâlen kendi adıyla anılan Mesulam Kognitif Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi’nin direktörü ve Davranışsal Nöroloji biriminin başkanı olarak görev yapıyor.

Mesulam, davranış nörolojisi ve demans (bunama) biyolojisi alanlarında yaptığı buluşlarıyla tüm dünyada tanınan bilim insanları arasında yer alıyor. İlk kez Prof. Dr. Mesulam tarafından tanımlanan demans hastalığının bağımsız bir formu olan ‘primer progresif afazi sendromu’ tıp bilim tarihinde ‘Mesulam hastalığı’ olarak anılıyor.

Diğer ödüller

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri töreninde ‘tıp bilim’, ‘tıp teşvik’, ‘bilimsel araştırma destek’ ve ‘tıp öğrencileri proje’ ödülleri de sahiplerini buldu. 

Bilimsel Kurul’un 2019 ödüllerine yapılan başvuruları değerlendirmeleri sonucunda, Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu, Johns Hopkins Üniversitesi Nöromusküler Bölümü Direktörü, American Neurological Association ve Peripheral Nerve Society yönetim kurulları üyesi ve Toxic Neuropathy Consortium’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Ahmet Höke, Tıp Bilim Ödülü‘nü kazandı.

Tıp Teşvik Ödülü‘nün sahibi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Uğur Canpolat oldu.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Ceyda Açılan Ayhan da Bilimsel Araştırma Destek Ödülü‘nün sahibi oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyetinin ardından Almanya Heidelberg Üniversitesi’nde intern olarak görev yapan Sena Alptekin ise, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü‘ne değer bulundu.