Afedersin Antisemit Arşiv

İngiltere İçişleri Bakanı’ndan ‘Elit’ Antisemitizmi

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı ve Milletvekili Priti Patel 1 Ekim günü yaptığı konuşmasında, Avrupa içerisinde serbest dolaşım özgürlüğünü sona erdireceğini söyledi. Brexit üzerine konuşan Patel ‘bir göçmen çocuğu olarak bu konuda hiçbir Kuzey Londralı, metropolit liberal elitinden ders almayacağım’ dedi.

Patel’in konuşmasındaki bu elit tanımı, antisemit olduğu için gündeme geldi. Muhafazakar Parti’den olan Patel’in işaret ettiği bölgede oldukça yüksek oranda Yahudi yaşıyor. Güney Londra’nın Kuzey’e göre daha zengin olmasına rağmen; ‘elitler’ söylemiyle Yahudi ağırlıklı Kuzey’e yoğunlaşması da bu anlayışı destekledi.

Londra’nın Yahudi nüfusunun haritası

Patel’in açıklaması İngiltere siyasetinde son yıllarda konuşulan antisemitizm konusunun devamı niteliğinde. Daha çok İşçi Partisi bağlamında konuşulsa da Muhafazakar Parti’nin de en üst seviyelerinde Yahudilere karşı görüşler olduğu anlaşılıyor.

Konuşmanın videosunu retweet eden İngiliz Yahudi yazar ve komedyen David Baddiel ‘bilse de bilmese de dediği Yahudiler için alternatif sağcı bir koddur. Annem bir zamanlar hoşgörülü olan bu ülkeye Nazizm’e bir zamanlar hoşgörü gösteren bir ülkeden mülteci olarak geldi.’ dedi ve Patel’e küfürlü bir şekilde sitem etti. Kuzey Londra elitleri teriminin bir Yahudi kodu olduğu Times’da daha önce tartışılan bir konuydu ve yaygın olarak ne demek olduğu biliniyor.