Arşiv Haberler

Cumhurbaşkanın Toplantısında Türkiye Yahudi Toplumu Temsilcileri de Vardı

Pazartesi günü Posta köşe yazarı Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’a Birleşmiş Milletler zirvesi için düzenlediği ziyaret heyetinde Türkiye Yahudi Toplumu eşbaşkanları İshak İbrahimzadeh ve Erol Kohen’in de bulunduğunu yazdı.

Avlaremoz bu bilgiyi doğruladı. Eşbaşkanlar Erdoğan’ın Amerikalı Yahudi gruplarla yaptığı toplantıya da katıldı. Hangi gruplarla buluşulduğu basına bildirilmedi ve Avlaremoz kaynakları da bu bilgiyi paylaşmayı reddederek sadece buluşmada ana akım grupların bulunduğunu belirtmekle yetindi. Toplantının birincil amacının fikir alışverişi olduğu söylendi ve ajanda detaylarına girilmedi.

Katılımcı listesi paylaşılmasa da basına verilen resimden bazı katılımcılar tanınabiliyor. Sağ başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sol yanında damadı Berat Albayrak oturuyor. Masanın öbür başında ise çeviri kulaklığı takan kırmızı kravatlı şahsın ADL CEO’su Jonathan Greenblatt olduğu anlaşılıyor. Hemen yanında mavi takım giyen AIPAC (Amerika İsrail Toplumsal Bilgi Komitesi) Başkanı Lillian Pinkus olabilir ancak resim kalitesi düşüklüğünden kesin olarak emin olmak mümkün değil. Sağ tarafta kulak takan mavi gömlek ve kravatlı kişinin Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) lideri David Harris, onun iki yanında kolu havada olan kırmızı kravatlı kişinin de Amerika Siyonist Örgütü (ZOA) başkanı Morton Klein olduğu düşünülüyor. Maalesef resimdeki diğer kişilerin kimlikleri tespit edilememiştir.

Toplantıdan basına verilen fotoğraf Kaynak: Şalom

Şalom’un bu toplantı ile ilgili yaptığı haberde Türkiye Yahudileri’nin de temsil edildiği bilgisi yer almadı. Bunun nedeni Şalom Başyazarı İvo Molinas’a sorulduğunda cevap alınamadı.

BM Genel Kurulu kürsüsünde Erdoğan

BM Genel Kurulu’na olan konuşmasında Filistin’den bahseden ve İsrail’in insan hakları ihlallerinden yakınan Erdoğan’ın İsrail’e çoğunlukla koşulsuz destek veren, genellikle Siyonist, Yahudi gruplarla buluşması dikkat çekti. Buna karşılık Erdoğan’ın toplantısında İsrail’e eleştirel yaklaşan J Street, New Israel Fund (Yeni İsrail Fonu), Jewish Voice for Peace (Barış için Yahudi Sesi) gibi gruplar yer almadı. Bu grupların davet edilip edilmediği belli değil.

Erdoğan’ın Anti-Siyonist Ortodoks grup Neturei Karta ile olan görüşmesi yukarıda anlatılan ana akım gruplarla olan toplantısından daha çok medya dikkati çekti. Erdoğan’ın daha önce de buluştuğu bu grup dini sebeplerle İsrail’de bir Yahudi devletine karşı çıkıyor. Dünya Yahudi ana akımının son derece dışında olan bir grup.

Erdoğan ve Neturei Karta üyeleri