Arşiv Göze Çarpanlar

Bakan uçağındaki Nazi sembolü ‘Racon gereği’ymiş

Kaynak: Artı Gerçek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bir etkinlikte kullandığı uçakta bulunan Nazi sembollerinin nedeni açıklandı.

Orman yangınlarına yapılan havadan müdahalelerin yetersizliği nedeniyle eleştirilen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eskişehir’de ‘Sivrihisar Hava Gösterisi 2019’ etkinliğine katıldı.

Pilot lisansı olan Bekir Pakdemirli, Ferocious Frankie isimli P-51D Mustang model özel uçağa binerek uçuş yaptı. 

Ancak hafızalarda bakanın uçuş gösterisinden çok uçağın pilot kabininin yan taraflarına yapıştırılmış Nazi sembolleriyle hafızalarda kaldı.

BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN KULLANDIĞI UÇAKTAKİ 8 ADET NAZİ SEMBOLÜNÜN NEDENİ AÇIKLANDI

Daha sonra yayınlanan fotoğraflarda, uçakta sekiz adet Nazi sembolü gamalı haç bulunduğu görüldü.

Bakan Pakdemirli’nin kullandığı uçaktaki Nazi sembolleri hakkında açıklama yapan Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi Kulübü Genel Sekreteri İsmet Erol, sembollerin “Havacılıkta savaş uçaklarıyla ilgili bir racondur” açıklaması yaptı.

Sözcü’ye konuşan Erol, “Müzemizde bulunan bu uçak, 1940’ta İngiltere’nin siparişiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde 12 ayda yapılmıştır. İsmi ‘Ferocious Frankie’dir. Anlamı, ‘Yırtıcı Frankie. Ünlüdür. Er Ryan’ı Kurtarmak adlı sinema filminde de kullanılmıştır. Asıl şöhreti ise İkinci Dünya Savaşı’nda kazanmıştır. Savaş yıllarında sekiz tane Nazi uçağını düşürmüştür. Bu nedenle İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından alınan kararla, ‘Yırtıcı Frankie’nin düşürdüğü uçakların ait olduğu yerin bayrakları üzerine asılmıştır. Bu uygulama, havacılıkta savaş uçaklarıyla ilgili bir racondur” dedi. Erol, tarihi değeri olan uçağın Türkiye’ye geldiği orijinal haliyle muhafaza edildiğini söyledi. Uçak Türkiye’ye getirilirken İngiltere Basını’nda Londra Hükümeti’ne sert eleştiriler yapıldığını belirten Erol, “İngilizler, kahraman payeli ‘Yırtıcı Frankie’yi nasıl olur da bir başka ülkeye gönderirsiniz diye tepki göstermişti” dedi.