Arşiv Makaleler

Tişa Beav Nedir?

Bu Cumartesi akşamından Pazar akşamına sürecek olan Tişa Beav (ya da Tisha B’av) bir bayram değil yas günüdür. Acılı bir gün olan Tişa Beav kutlanmaz, anılır. Holokost anma gününden Pesah (Hamursuz) Bayramı’na tüm Yahudi özel günleri gibi akşamdan akşamadır.

Bu acılı bir gündür, çünkü Yahudi tarihinde birçok korkunç olay Yahudi takvimine göre bu güne denk gelmiştir. Bunlardan iki büyük olanı Bet HaMikdaş denilen tapınağın ilk halinin Babilliler tarafından ve yüzyıllar sonra tekrar inşa edilen tapınağın da Romalılar tarafından yıkılmasıdır. Bugün Ağlama Duvarı veya Batı Duvarı diye bilinen yapı bu ihtişamlı tapınağın bir yanıdır.

Bu acı olayları anmak için oruç tutanlar olur. Genel anlamda eğlenceli faaliyetler yapılmaz. Ayrıca Yahudiler’in başına bu tarihte hep talihsiz olaylar geldiği için tehlikeli şeyler yapılmaz. Hep Temmuz-Ağustos arasına denk düşen bu günde havuza, denize girilmez.

Tabii çocuklara yaz ortası “Bugün eğlenmek yok” demek çok zordur. Ama nedense benim hatırladığım, Büyükada’da geçen yazlarımda Tişa Beav günü hep yaz yağmuru yağardı. Hem yağmur hem tehlike günü olduğu için annemler “bisiklete binme” derdi. O gün birinin evinde kart oynardık genelde. Bazıları akşam duaya giderdi. Bir yas günü olan Tişa Beav böyle geçirilirdi.