Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

‘Yahudilere Ölüm’ Videosuna Tepkiler (ve Sessizlik) Sürüyor

3 Ağustos’taki haberimizde dikkat çektiğimiz ‘Yahudi’ye ölüm’ diye bağıran çocukların videosuna olan tepkiler sürüyor. Twitter’dan hala kaldırılmayan antisemit videoyu ilk paylaşan hesaptan Müslim Gündüz adlı şahıs da paylaştı. Twitter’da aralarında Ruşen Çakır ve Ahmet Şık dahil 22 bin takipçisi olan Gündüz daha önce 28 Şubat süreciyle ilgili olarak Mirgün Cabas ve Ruşen Çakır’ın NTV’de konuğu olmuş ve 32. Gün programına da çıkmıştı.

Videoyu eleştiren ilk milletvekili olan HDP’li Garo Paylan açıklamasında söylediği üzere Pazartesi günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru önergeleri verdi. T24’e göre Paylan’ın soruları şöyle:

  • Söz konusu video çekilirken, çocuklar nerede ve kimlerin himayesinde bulunmaktadır? Bulundukları ortamda çocuklara ebeveyn veya aileleri refakat etmekte midir?
  • Videoda “Yahudi’ye Ölüm!” diye bağırması sağlanan çocuklar hangi amaçla, hangi organizasyon dahilinde bir arada bulunmaktadır? Bu organizasyon, Bakanlığınız ve ilgili Mülki Amirlerin bilgisi dahilinde mi gerçekleştirilmiştir?
  • Bahsi geçen videoda çocuklara nefret söylemi barındıran slogan attıran ve çocukları nefret suçuna özendiren çocuk istismarcısı kişilerin kimlikleri tespit edildi mi? Bu kişiler hakkında etkili bir soruşturma gerçekleştirildi mi?
  • Videoda açıkça istismar ve suça teşvik edildiği görülen çocukların aileleri hakkında inceleme başlatılacak mıdır?
  • Bu suçun ortaya çıkmasında ihmali olan Bakanlığınıza bağlı yetkililerin cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte, etkili, eksiksiz ve ivedi idari soruşturmalar açılacak mıdır?
  • Nefret söylemi, nefret suçu ve çocuk istismarını önlemek adına Bakanlığınızın sürdürdüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için ne gibi tedbirler almayı düşünmektesiniz?
  • Nefret söylemine maruz bırakılan, nefret suçuna teşvik edilerek istismar edilen çocuklar bakanlığınıza bağlı birimler tarafından koruma altına alınacak mıdır? (Bakan Selçuk’a)
  • Türkiye’de nefret söylemi ve nefret suçlarının etkili biçimde cezalandırıldığını yahut bu suçlarda bir cezasızlık ikliminin hüküm sürmediğini söyleyebilir misiniz? (Bakan Gül’e)

AKP’den videoyu ilk kınayan isim İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu oldu. Twitter’dan açıklamasında ‘Bu zihin kundakçılığı elbette bir suç, bir vahşet. Ciddiye almayanlar Yeni Zelanda, Norveç ve ElPaso sonuçlarına baksın. Karşılıklı nefretten beslenen ve ‘Bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanlığı öldürmüş gibidir’ ilahi ölçüsünden nasibini almamış ortamları göz ardı edemeyiz’ dedi. Geleneksel olarak antisemitizmi AKP kanadından tek kınayan kişi Yeneroğlu oluyor. Yeni Akit’teki ‘Müslüman komşulara köpekle saldıran Yahudiler’ gibi absürt bir antisemitizmi bile tek kınayan o olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde medyada da nefret içeren video konuşulmaya devam etti. Köşesinde konuya yer ayıran Hürriyet yazarı Ahmet Hakan Yahudilerin insanlığını ve İsrail devlet politikasından sorumlu olduğunu anlayamayanlara sitem etti.

Bu farkı ayırt edemeyenlerden biri de gazeteci Nevşin Mengü oldu. Twitter’da ‘İsrail’de, Türkiye’ye ölüm, diye bağıran çocukların videosu böyle çıksa ne hissederdik’ diye açıklama yapan Mengü videoyu kınarken İsrail ve Yahudileri tek gösteren anlayışı tekrarlamış oldu. Videoyla ilgili Bianet’ten Pınar Tarcan’a konuşan Şalom Yayın Yönetmeni İvo Molinas ‘Toplum olarak sadece şikayet ediyoruz, bir şey yapamıyoruz. Bunu durdurmak için ne siyasi ne hukuksal girişimlerde bulunulmaması üzüntü kaynağı.’ derken hiçbir Yahudi kurumu hukuki veya siyasi aksiyona davet etmedi.

Devletten ve ilgili bakanlıklardan korkunç video ile ilgili açıklama ve hareket halen bekleniyor.

1 comment on “‘Yahudilere Ölüm’ Videosuna Tepkiler (ve Sessizlik) Sürüyor

  1. […] %35,83 – Bir grup kız çocuğu genç bir kadın önderliğinde ‘Yahudiye ölüm’ diye bağırmış ve bu gösterilerini sosyal medya üzerinden paylaşmışlardı. […]

Comments are closed.