Afedersin Antisemit Arşiv

Gaziosmanpaşa’da Antisemit Duvar Yazısı Silindi

Duvar yazısı, 20 Haziran 2019’da AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun İshak Pinhas’ı övdüğü tweetine cevaben Tivit Atarov isimli Twitter kullanıcısının şikayeti ile gündeme geldi.

Tivit Atarov, “yaklaşık bir buçuk aydır İstanbul Gaziosmanpaşa’da belediyenin ortağı olduğu bir inşaat projesinin üzerindeki ırkçı grafitiyi sildirmeye çalışıyorum. Belediye başkanına dahi yazmama rağmen sonuç alamadım.” diyerek inşaat duvarında yazılı “Soyun kurusun Hitlerin piçi katil Yahudi” görseli paylaştı.

Mustafa Yeneroğlu konuyla ilgilendiğini belirterek inşaatın tam adresini sordu.

Tweet’in yayılmasıyla pek çok kişi antisemit duvar yazısından haberdar oldu. Ancak duvar yazısının silinmesi için aksiyon alan ne AK Parti milletvekili ne de inşaatın ortaklarından olan Gaziosmanpaşa Belediyesi oldu. İsmini belirtmek istemeyen Yahudi bir vatandaş kırtasiyeden aldığı siyah sprey boya ile inşaat alanına giderek duvar yazısını okunmayacak şekilde değiştirdi.

24 Haziran Pazartesi günü Türkiye Yahudi Toplumu eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh tweet atarak “Gaziosmanpaşa da ki rezaleti sonunda arkadaşlarımız sildiler … hepsine teşekkür” diyerek duvar yazısının silindiğini duyurdu.

Nefret söyleminin devlet veya belediye yetkililerince değil de siviller tarafından silinmiş olması dikkat çekti.