Geçmiş Zaman Hikayeleri

Cesur Yunan Adalılar Yahudi Bir Aileyi Holokost’tan Nasıl Kurtardı

Savvas İsrael ve kızları

Kaynak: Greek Reporter, Tasos Kokkinidis

Çeviri: Nesi Altaras

İyonya Deniz’inde Korfu’nun kuzeyindeki küçük Yunan adası Erikousa’da uzun süre saklanan bir sır vardı. Bu hikayede yalnızca trajedi değil, ayrıca şefkat ve cesaret anlatılıyor. Bu, adalıların ölümü kesin olan bir Yahudi aileyi Holokost’tan kurtarışının hikayesi.

İkinci Dünya Savaşı’nın bilinmeyelerinden olan hikayeyi 2017’de çıkan Güzel Bir Şey Oldu adlı kitabında Yunan-Amerikalı gazeteci Yvette Manessis Corporon anlatıyor.

Eserinde Erikousalıların nasıl terzi Savvas İsrael ve kızlarını Yunanistan’ın Alman işgali sırasında koruduğunu anlatıyor. Adadaki herkes İsrail ve ailesinin orada saklandığını biliyordu ama biri bile onları ele vermedi ve aile kurtuldu.

Yahudiler yakındaki Korfu adasında Almanların 1943 işgaline kadar 800 sene yaşadı. 1944 yazına gelindiğinde 2000 Yahudi bu alandan çıkartılmış ve ölecekleri toplama kamplarına götürülmüştü.

Naziler adadaki Yahudileri toplarken Korfu’nun Yahudi mahallesinin tanınmış terzisi İsrael ve ailesi bir şekilde bu kıyamdan kaçtılar. Aile Erikousa’ya sığındı.

Adaya geldikleri andan itibaren yerliler onları evlerine aldı. Yemek verdiler ve kendilerini saklayabilmeleri için kıyafetlerini değiştirdiler. Adanın papazı evini İsrail ve ailesine verdi.

Adalılar olağanüstü önlemler aldılar. Kiliseye gidip tüm kayıtları yaktılar. Böylece Almanlar kimin Yunan kimin Yahudi olduğunu anlayamayacaktı. İsrael ailesi adadaki tek Yahudilerdi.

Alman askerleri hiçbir zaman Erikousa’yı işgal etmemiş olsalar da düzenli olarak Korfu’dan gelip evleri değerleri eşyalar ve Yahudiler için aradılar. Adalılar sırayla Alman gemileri için nöbet tuttu.

Ailenin kurtulmasına yardım edenlerden biri de yazar Manessis Corporon’un anneannesiydi. “Sessiz sakin bir hayattan tehlikeli bir direniş hayatına geçti. Nazilere karşı durup bir Yahudi adamı ve kızlarını koruyarak kendi hayatını ve çocuklarının hayatlarını riske attı.”

İsrael savaştan sonra da Erikousa’da yaşamaya devam etti ancak birkaç sene sonra öldü. Yakınlarda Yahudi mezarlığı veya haham olmadığı için köylüler onu Hristiyan mezarlığının hemen önüne gömdü.

70 sene sonra bir Yunan-Amerikalı yazar sonunda bu inanılmaz cesaret öyküsünü detaylı bir araştırma sonucunda anlatıyor. Bunun için Savvas İsrael’in torunlarını arayışa çıkıyor ve onları sonunda İsrail’de buluyor.

2017 Haziran’da Erikousa’daki gözyaşı dolu buluşma kötülüğün kazanamadığının kanıtı.