Arşiv Makaleler

Kamusal Alanda Kipa Takmamak Çözüm mü? – Betsy Penso

İsrail ve Almanya bayraklarının işlemesi olan bir kipa

Geçtiğimiz Cumartesi günü Almanya’nın antisemitizmle mücadele ile görevlendirimiş hükumet delegesi Felix Klein verdiği bir demeçte, Almaya’daki toplumun acımasızlaşmasıyla görüşünün değiştiğini ve artık Yahudilerin kamusal alanda kipa takmasını öneremeyeceğini söyledi.

Yahudilerin kimliklerini evde bırakıp, temel hak ve özgürlüklerinden sıyrılarak yaşamalarını talep etmek doğru mu? Gerekli mi? Veya gerçekten antisemitizmle mücadele etmek için bir çözüm mü?

Dünya çapından gelen tepkiye bakılırsa, bu bir çözüm değil. Bu mağdur olan Yahudilerin cezalandırılması, din ve vicdan özgürlüklerinin açıkça kısıtlanması ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmelerine sebep olacak bir uygulama/tavsiye.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Almanya’daki büyükelçisi Richard Grenelli, Klein’ın tavsiyesinin yerinde olmadığını belirten bir tweet attı. Grenell, ‘Doğru olan tam tersi. Kipanızı takın. Arkadaşınızın kipasını takın. Bir kipa ödünç alın ve Yahudi komşularımız için takın. İnsanları farklılıklarla dolu bir toplum olduğumuz hususunda eğitin.‘ dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Klein’ın kipa takmamaya yönelik yorumunun onu şoka uğrattığını belirtti. Rivlin konuşmasında, Almanya’daki Yahudilerin dini inançlarına ilişkin hak ve özgürlüklerin Alman hükumetinin ve kanununlarını icra eden dairelerin elinde olduğunu vurguladı. Yahudilerin Alman toprağında güvende olmadıklarını belirtti.

Londra merkezli antisemitizm uzmanı Julie Lenarz Klein’ın açıklamısına cevaben: ‘Bu politika mağdurları cezalandırıyor ve failleri ödüllendiriyor. Bunun yerine Almanya, Yahudi hayatını tehdit edenlere açık bir uyarıda bulunmalı. – aşırı Sağ, aşırı Sol veya İslamcılara.

Simon Wiesenthal Merkezi’nin dekan yardımcısı Rabi Abraham Cooper, The Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada: ‘Almanya, bu kabul edilemez! Yahudiler asla ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürülmemelidir. Yahudi komşularınıza destek verin, aşırı Sağ’ın, aşırı Sol’un ve İslamcıların antisemitizmini cezalandırın.‘ dedi.

Diğer yandan Alman Bild Gazetesi 27 Mayıs 2019 sayısında dayanışma için kipa dağıttı. Okuyuculardan gazetedeki üzerinde Davud’un yıldızı olan görseli keserek kipa yapmalarını isteyen gazete: ‘Antisemitizme karşı bayrak yükseltelim’ çağrısında bulundu.

Bu çağrının ne denli başarılı olacağı ve toplumun Yahudilere ne kadar destek olacağı muamma. Önümüzdeki Cumartesi – Şabat – günü aslında Kudüs günü. Kudüs günü İranlıların her sene İsrail devletine karşı düzenledikleri bir etkinlik. Bu etkinlikte sıkça İsrail ve Yahudi karşı söylem meydana geliyor. Şimdiyse gazeteler toplum bireylerinin o gün takmaları üzere dizayn edilmiş kipalar dağıtıyorlar.

Tüm bu tartışmaların ardından Angela Merkel’in basın sözcüsü hükmet adına konuşarak: ‘Devlet herkes için dini uygulama özgürlüğü tanımalı … ve tabii ülkemizde herkes her yere tamamen güvenli bir şekilde kipa takarak gidebilir.‘ dedi.

Bunun üzerine Klein tüm bu tartışmalara sebebiyet veren açıklamasını değiştirdi. ‘Berlin’in ve Almanya’nın tüm sakinlerini, önümüzdeki Cumartesi kipa takmaya çağırıyorum.‘ dedi.

3 comments on “Kamusal Alanda Kipa Takmamak Çözüm mü? – Betsy Penso

  1. […] Türkiye’de Yahudilerin belirli bir dini kıyafet geleneği olmasa da dini ve kimliksel giyim unsurları mevcut. Bunun en önemli ve evrensel örneği kipa denilen, İslami takkeye nazaran küçük, yuvarlak bir kumaş parçası. Kipa ile erkekler başlarını örtüyor. Avrupa’da giderek artan antisemit ortamda kipa takan Yahudilere saldırılar o kadar arttı ki Almanya’da kipa takmayla ilgili bir uyarı yayınlandı ve bu saldırılara karşı büyük bir protesto da düzenlendi. […]

  2. […] Türkiye’de Yahudilerin belirli bir dini kıyafet geleneği olmasa da dini ve kimliksel giyim unsurları mevcut. Bunun en önemli ve evrensel örneği kipa denilen, İslami takkeye nazaran küçük, yuvarlak bir kumaş parçası. Kipa ile erkekler başlarını örtüyor. Avrupa’da giderek artan antisemit ortamda kipa takan Yahudilere saldırılar o kadar arttı ki Almanya’da kipa takmayla ilgili bir uyarı yayınlandı ve bu saldırılara karşı büyük bir protesto da düzenlendi. […]

  3. […] yıl da Almanya’da kipa takan Yahudilere saldırılar olmuş ve bunun üzerine büyük bir protesto düzenlenmişti. Kipa takmak ve böylece Yahudi kimliğini görünür kılmak dünyanın birçok […]

Comments are closed.