Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Almanya’da yaşayan Yahudilere uyarı: Toplum içinde kipa takmayın

Almanya’da bir yanda göçmen karşıtı ve anti-Semitizm söylemi taşıyan sloganların atıldığı eylemler düzenlenirken diğer tarafta da bunlara karşı eylemler düzenleniyor. Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Kaynak: diken

Alman hükümetinin anti-Semitizmle mücadele sorumlusu Felix Klein, Yahudilere toplum içinde kipa takmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Klein’ın bu önerisi, ülkenin bazı bölgelerinde anti-Semit eylem ve eğilimin artmasının gözlenmesi sonucunda geldi. Alman basınına konuşan Klein, “Yahudilere başlarına taktıkları, dinlerinin sembollerinden olan kipaları Almanya’nın her yerinde takmalarını önermiyorum” dedi.

Klein, bu konudaki görüşünün 2018’de Yahudilere karşı 1646 nefret suçu işlenen ülkede son dönemde anti-Semitizmin yükselişte olmasından dolayı değiştiğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Polis, avukat ve öğretmenlerin de bu konu hakkında nasıl bir tutum sergileyecekleri, neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda iyi eğitilmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

Birkaç hafta önce anti-Semitizm odaklı davalara yoğunlaşan hukukçu Claudia Vanoni, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Anti-Semitizm hep buradaydı. Ancak yakın geçmişte sesi yükseldi, daha agresif bir hal aldı. Bu konudaki önyargı Alman toplumunun köklerine işlemiş” demişti.

2017’den beri ana muhalefet partisi olan göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi, anti-Semit olduğuna dair iddiaları yalanlıyor. Ancak, bünyesindeki siyasetçilerin Holokost (Yahudi Soykırımı) ile ilgili yorumları tepki çekmişti.

**Yazının orjinalinde kullanılan ve ‘antisemitizm’ ile ilgili bazı tercüme hataları Avlaremoz editörü tarafından düzeltilmiştir.

3 comments on “Almanya’da yaşayan Yahudilere uyarı: Toplum içinde kipa takmayın

  1. […] takan Yahudilere saldırılar o kadar arttı ki Almanya’da kipa takmayla ilgili bir uyarı yayınlandı ve bu saldırılara karşı büyük bir protesto da […]

  2. […] takan Yahudilere saldırılar o kadar arttı ki Almanya’da kipa takmayla ilgili bir uyarı yayınlandı ve bu saldırılara karşı büyük bir protesto […]

  3. […] zamandaki tek antisemit vaka bu değil. Geçtiğimiz yıl da Almanya’da kipa takan Yahudilere saldırılar olmuş ve bunun üzerine büyük bir protesto düzenlenmişti. Kipa takmak ve böylece Yahudi […]

Comments are closed.